akademikliniken

Brystrekonstruksjon

Kosmetisk brystrekonstruksjon er en type operasjon som utføres med ulike teknikker når brystet har mistet form og tykkelse på kjertelvev, etter tidligere mislykket eller dårlig utført kirurgi

Ved en brystforstørring med brystimplantat er valg av implantat med ulike egenskaper, størrelse og plassering foran eller bak brystmuskel svært viktig for resultatet du får. I tillegg gir disse viktige valgene en effekt på brystet over tid.

Svært mange kvinner er operert av kirurger som ikke har tatt hensyn til disse viktige momentene ved en operasjon. I tillegg vil store vektendringer, svangerskap og amming kunne gi endring av resultatet over tid.

Akademiklinikens kvinnelige kirurger – unik kompetanse

I slike tilfeller har kirurger på Akademikliniken en helt unik kompetanse over flere års utvikling og erfaring på hvordan man kan få et vellykket resultat ved hjelp av bytte til implantat med ulike kvaliteter, gjenoppbygging av vev med bruk av nett og/eller fett i tillegg til eventuelt et brystløft.

En slik kosmetisk rekonstruksjon av bryst tilpasses unikt til hver pasient avhengig av den enkeltes brystform og vevskvalitet, og hvilke hovedproblemer man ønsker å forbedre ved en operasjon.

Vi på Akademikliniken skiller oss fra de fleste andre klinikker fordi vi har lang erfaring i bruk av ulike brystimplantat fra hele tre leverandører. Vi benytter ulike implantat med ulik gele og overflater fra Mentor, Motiva og Polytech for at implantatets egenskaper på best mulig måte skal tilpasses ditt bryst.

Konsultasjon og operasjon

Oftest vil en slik rekonstruksjon gjøres i en og samme operasjon, men noen ganger kan det være nødvendig med et oppfølgende inngrep. Dette vurderes individuelt og du får den nødvendige informasjonen ved en konsultasjon hos en av våre brystkirurger.

Prisen for kosmetisk rekonstruksjon er avhengig av hva som anbefales for et godt resultat, den vil derfor avtales individuelt.

På en konsultasjon vil du få informasjon om den planlagte operasjonen og hvilke hensyn det er viktig at du tar etterpå. Du får også en grundig gjennomgang av hvilke eventuelle komplikasjoner som kan oppstå. På konsultasjon vil du også få et anbefalt implantat tilpasset ditt ønske, og med hensyn til kvaliteten på ditt brystvev.

Vanligvis er du raskt i gang med lettere aktivitet, mens du anbefales å unngå trening og tunge løft i minst 6-8 uker.

 

Hvem egner seg for brystrekonstruksjon?

Hvem egner seg for brystrekonstruksjon?

Alle kvinner over 18 år som ønsker brystrekonstruksjon er egnet for rekonstruksjon av brystene sine. Det legges vekt på hvilket resultat som kan oppnås og risiko forbundet med et kirurgisk inngrep. Vi anbefaler å utsette kirurgi til svangerskap, amming og eventuell vektnedgang da de påvirker brystfasongen. Som nevnt tidligere utfører vi kun sekundær brystrekonstruksjon etter kreftsykdom og korreksjoner/ justeringer etter tidligere primær og sekundær brystrekonstruksjoner etter kreftsykdom.

Brystrekonstruksjon er aktuelt for

 • deg som opplever ujevnheter eller asymmetrier etter tidligere brystrekonstruksjon etter kreftsykdom
 • deg som har asymmetriske bryst
 • deg som har tubulære bryster
 • deg som opplever endret brystfasong etter tidligere brystforstørrelse med implantater
 • deg som har innsunkne/inndratte brystvorter

Pasienthistorie

– Brystene har fått en naturlig fasong

«Jeg tok brystforstørring hos Akademikliniken januar 2020. Fra naturens side hadde det ene brystet mye mer heng enn det andre, dette fikset kirurgen lett uten å utføre løft! Brystene har fått en naturlig fasong med mer fylde og jeg er kjempefornøyd med resultatet! Oppfølgingen både før, under og etter operasjon er over all forventning og jeg kan anbefale kirurgen ved Akademikliniken på det varmeste! Tiden etter operasjon var lite smertefull, og arrene syns nesten ikke! Utrolig glad for at jeg valgte kirurgi ved Akademikliniken for mitt inngrep! Tusen takk 🙂»

Fakta om brystkreft

 • Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner
 • Brystkreft utgjør 22 prosent av alle krefttilfellene hos kvinner totalt
 • I 2020 fikk 3424 kvinner diagnosen brystkreft
 • Også menn kan få brystkreft. I 2019 ble 29 menn diagnostisert
 • Gjennomsnittsalder ved diagnostisering de siste fem år er 62 år, og andelen som lever etter 5 år er stor, mer enn 90 %.
 • Ved utgangen av 2020 var det 52 750 mennesker som levde med eller hadde hatt brystkreft i Norge
 • 5-10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv
 • 601 mennesker døde av brystkreft i 2020

Fakta hentet fra brystkreftforeningen.no

Slik gjøres en brystrekonstruksjon

Før operasjonen

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

Les mer

På operasjonsdagen

Sammen med plastikkirurgen din går du gjennom de siste detaljene før operasjonen og kirurgen tar bilder av operasjonsmarkeringene.

Les mer

Etter operasjonen

Hva skjer etter brystrekonstruksjonen?

Etter operasjonen, får du ligge 3-6 timer på rommet ditt for pleie og smertelindring. Du kan dusje dagen etter operasjonen.

Etter omtrent én uke kommer du tilbake for en første kontroll, og etter 14 dager tar vi bort eventuelle sting som er igjen.

Etter en uke kan de fleste begynne å jobbe, og etter 3-6 uker kan du begynne å trene igjen. Før dette anbefaler vi rolige spaserturer. Du bør unngå å strekke arrene i løpet av de første tre månedene. Tilhelingsprosessen er veldig individuell, derfor er det viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Unngå å sole arrene i løpet av de første seks månedene.

Det er vanlig med smerter,  hevelse og ømhet i ansiktet de første døgnene etter operasjonen.

Les mer

Den første konsultasjonen

Den første konsultasjonen handler om å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Du får blant annet informasjon om hvilke behandlinger som imøtekommer resultatet du ønsker, og hvilke forbedringer du kan forvente deg.

Før- og etterbilder – brystrekonstruksjon

I henhold til markedsføringsloven er det ikke lov å vise før-og etterbilder av plastikkirurgiske inngrep. Altså kan vi ikke vise bilder tatt før inngrepet med resultatene etterpå. Du kan under den uforpliktende konsultasjonen hos plastikkirurg se før- og etterbilder hvor du har muligheten til å vurdere kirurgens estetikk og håndverk i tillegg til å få en forståelse av hva inngrepet innebærer.

Pasientkoordinatoren – din beste venn gjennom hele reisen

Etter konsultasjonen treffer du en av våre dyktige koordinatorer som jobber for at du skal føle deg trygg på avgjørelsen din og at du får den informasjonen du trenger. Bestemmer du deg for å gjennomføre operasjonen, booker du tid som passer, og får pasientavtalen og informasjon om inngrepet med deg hjem.

Kirurgi er en stor avgjørelse og det er viktig for oss at du er mest mulig forberedt og sikker i valget ditt. Ta kontakt om du lurer på noe, vi hjelper deg mer enn gjerne.

Utsettelse av operasjonen

Er du forkjølet, hoster, har feber eller mistanke om smitte, må du ringe oss slik at slik at vi kan vurdere om operasjonen må utsettes og en annen kan få din operasjonstid. Vi vil da trenge en legeerklæring fra din fastlege. Vi vil også vurdere hvorvidt en antibiotikakur eventuelt kan startes. Se øvrige betingelser for avbestilling i «Pasientavtale ved operasjon».

 

Hva er inkludert i prisen?

Priset för en bröstrekonstruktion beror på en rad faktorer. Varje fall är unikt och omfattningen av ingreppet skiljer sig mycket. På en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger får du reda på vad vi kan göra för just dig och vad ett sådant ingrepp kostar.

Boka konsultation

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privatperson eller via ditt företag kan den gälla vid vård på Akademikliniken. Vi samarbetar med flera försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om den gäller hos oss.