akademikliniken

Bukplastikk - fjerner løs hud og gir en strammere mage

Akademikliniken har noen av Norges dyktigste plastikkirurger. De har svært lang erfaring med fjerning av overskuddshud etter graviditeter og vektnedgang.

Hva er bukplastikk?

Bukplastikk, også kalt mageplastikk, er et kirurgisk inngrep med hensikt av å stramme opp og fjerne overflødig hud på magen. Inngrepet kombineres ofte med sammensying av magemusklene og fjerning av fett på mage og hofter for å skape best mulig resultat. Behovet for inngrepet kan ofte oppstå etter svangerskap eller etter vektreduksjon, da huden kan bli løs og bukmuskulaturen kan svekkes.

Liten bukplastikk og full bukplastikk

Vi deler bukplastikk inn i to typer:

  • Liten bukplastikk – egner seg best i tilfeller med hengende løs hud og uønsket fett som er begrenset til den nederste delen av magen fra navlen og ned.
  • Full bukplastikk – som egner seg best når det uønsket fett og/eller løs og hengende hud både over og under navlen.

Liten bukplastikk

Liten bukplastikk er en variant av bukplastikk hvor man fjerner overflødig hud og fettvev fra navlen og ned mot venusberget. Arret etter en liten bukplastikk plasseres lavt, slik at det enkelt kan skjules under trusekanten. Lengden på arret vil variere med hvor mye hud som skal fjernes, men vil normalt være begrenset til omkring 20 cm og legges svakt buet mot hoftene.

Inngrepet kan kombineres med fettsuging av midjen og øvre del av mage, men egner seg ikke der det er løs hud fra navlen og oppover mot brystbenet. Fordeler ved liten bukplastikk er at det er et kortere inngrep med rask rekonvalesens og mindre restriksjoner på aktivitetsnivå i tiden etter operasjonen.

Les mer om forskjellen på liten og full bukplastikk her

Bukplastikk

Full/stor bukplastikk

Full bukplastikk er kirurgisk inngrep som fjerner løs og hengende hud på magen etter svangerskap, vektreduksjon eller som korreksjon av skjemmende arr etter tidligere operasjoner (for eksempel etter keisersnitt eller gastrokirurgiske operasjoner). En full bukplastikk kombineres oftest med fettsuging, hvor man fjerner uønsket fett lokalisert rundt mageregionen og midjen, og sammensying av magemusklene.

Ved en full bukplastikk løsnes huden helt opp til brystregionen, for å kunne stramme huden tilstrekkelig. I denne prosessen løsnes huden rundt navelen og delte magemuskler sys sammen. Sammensyingen betyr mye for resultatet av operasjonen i ettertid, da det gjør at man oppnår en flatere mage, samtidig som det har fysiske fordeler ved å styrke buken. Hudoverskuddet fjernes og hudkantene sys deretter sammen med innvendige sting. Resultat er en flatere og strammere mage.

Arr etter full bukplastikk

Arret plasseres lavt og buet slik som ved en liten bukplastikk, slik at det kan skjules under trusekanten. I tillegg vil det ved full bukplastikk bli et arr rundt navlen, og ikke sjelden et kort og smalt loddrett arr i midtlinjen like over trusekanten (som oppstår etter at huden fra rundt navlen som ble løsnet, lukkes med innvendige sting). Da arret rundt navlen ikke kan skjules, er det viktig at kirurgen velger en operasjonsteknikk som gir navlen et naturlig og uoperert utseende. Ved å gjøre navlen kort kombinert med egne sy-teknikker, vil arret kunne dras nedover fra hudoverflaten og i liten grad være synlig.

Delte magemuskler (rectus diastase)

Delte magemuskler, også kalt Rectus Diastase, skjer ved at de magemusklene deler seg i to, og skaper et vertikalt mellomrom i buken. Ofte fører dette til at magen buler ut, noe som også kan oppleves av pasienter som «gravidmage».

Det er vanlig å kombinere inngrepet med å sy delte magemusklene (rektusplikasjon), slik at man oppnår en oppstramming og avflating av bukveggen. Dette betyr mye for det kosmetiske resultatet ved at pasienten oppnår en flatere mage. Forskning har dessuten vist at muskeloppstrammingen bedrer styrken i bukveggen og i mange tilfeller hjelper pasienter med korsryggsplager, som for eksempel kan ha utviklet seg etter svangerskap eller tidligere overvekt.

Bukplastikk kombinert med fettsuging

Ved å kombinere bukplastikk med figurformende fettsuging, vil man på en effektiv måte kunne forme mage- og midjeregionen.

Bukplastikk kombinert med fettsuging er en vanlig prosedyre som tar sikte på å forbedre kroppens konturer og estetikk. Bukplastikk, eller mageplastikk, innebærer hovedsaklig fjerning av overflødig hud og stramming av magemusklene, noe som resulterer i en flatere og fastere mage. Når denne prosedyren kombineres med fettsuging, fjernes også lokalisert fett i mageområdet og omkringliggende områder som flanker og hofter. Kombinasjonen gir et mer helhetlig resultat, og sikrer en jevnere og mer harmonisk kroppsprofil.

Det fjernede fettet kan deretter bearbeides og injiseres i andre områder av kroppen for figurforming, som rumpe, hofter eller bryst, i en prosedyre kjent som fettoverføring. Dette kan gi en mer balansert kroppsprofil, samtidig som det utnytter kroppens eget fettvev for naturlige og langvarige resultater. Pasienter velger ofte denne kombinasjonen for å oppnå en betydelig forbedring, spesielt etter vekttap eller graviditet.

Fettsuging av mage og midjer uten samtidig bukplastikk

Mange pasienter som møter til konsultasjon er i utgangspunktet interessert i å gjennomføre fettsuging av mage og midjer, uten å kombinere dette med hudoppstramming/bukplastikk. I noen tilfeller kan fettsuging alene gi et godt resultat. Typiske eksempler der fettsuging ikke trenger å kombineres med bukplastikk kan være menn med lokale fettansamlinger på mage og over hoftene, ofte kalt «lovehandles», eller hos kvinner som ikke har født barn og som har god hudkvalitet.

Hos mange pasienter vil derimot ikke fettsuging som eneste tiltak gi et tilfredsstillende resultat. Dette skyldes at volumet som fjernes ved fettsuging vil skape eller forverre et allerede eksisterende hudoverskudd og resultere i et mindre attraktivt utseende med hengende hud. Hudfolder kan oppstå og huden rundt navlen kan «kollapse» og gjøre at denne lukker seg som en horisontal spalte. Dette kan igjen skape problemer med eksem og soppinfeksjoner i navlen hvor det blir klamt og fuktig. Hos pasienter med god hudkvalitet vil imidlertid huden fint trekke seg sammen etter fettsugingen, og etterlate et godt resultat.

Hva sier pasientene?

«Hadde i mange år ønske om bukplastikk etter er keisersnitt for 25 år siden,men fikk avslag i offentlig sektor. Jeg er så utrolig glad for at jeg tok kontakt med Mette Haga. Hun er profesjonell og ga god informasjon om mine muligheter og hva jeg kunne forvente av inngrepet. På dette tidspunktet hadde jeg også ønske om brystreduksjon. Resultatet er over all forventning – jeg gleder meg over at klærne ikke lenger «strutter» over brystene, eller at jeg ikke får kneppet igjen bluser og jakker Eller alltid å ha noe som skjuler mageoverhenget. Men nå er blusen kneppet og oppi buksa, og jeg føler meg fin!

Jeg anbefaler en konsultasjon hos Mette hvis du har tanker om plastisk kirurgi. Det er dessverre fortsatt sånn at plastisk kirurgi kanskje ikke er helt akseptabelt enda, fordi det forbindes med skjønnhet og ideal- oppnåelse. For meg, og helt sikkert mange flere der ute, har dette betydning for velvære og helse. Jeg var plaget med sopp og lukt – noe du ikke snakker med andre om, samt rygg- og nakkeproblemer. For min del har dette blitt en reise jeg ikke trodde var mulig – flat mage og så fine bryst! Jeg skulle så gjerne ha turt å gjøre dette for flere år siden – men det er fordommer som har holdt meg tilbake.
Hilsen ei helt vanlig dame, 58 år.»

 

«Marius Solli Nilsen ble omtalt som perfeksjonist noe han virkelig beviste med min operasjon også. Skal jeg gjøre noe annet er det han jeg vil gå til igjen.. Kunne ikke vært mer fornøyd.»

Løs eller hengende hud på magen?

Ved graviditet, vektsvingninger og med alderen mister huden sin elastisitet. Når man går ned i vekt vil man kunne oppleve at man får noe overflødig hud. Dette har sin naturlige forklaring i at man blir mindre, og at huden ikke klarer å trekke seg sammen i samme grad. Huden har en viss evne til å trekke seg sammen, slik mange kvinner kan oppleve etter en graviditet. Hvor mye hud som trekker seg sammen, er avhengig av både vektsvingningen og hudens alder og elastisitet.

Store mengder med overflødig hud på magen kan føre til fysiske plager som dårlig lukt, fukt i hudfolder og soppinfeksjoner. Hud som gnisser mot hud, kan forårsake hudirritasjon og sår. Dette er et svært vanlig problem etter keisersnitt, der arret ofte henger fast mot underlaget.

Overskuddshud kan verken slankes eller trenes bort, den må fjernes kirurgisk ved såkalt bukplastikk (mageplastikk). Vi skiller mellom to typer: liten bukplastikk eller full bukplastikk, avhengig av området på huden som skal fjernes.

Hvordan bli kvitt utbulingen på magen?

Under en graviditet strekker og skiller musklene seg langs magens midtlinje for å gjøre plass til den voksende babyen. Noen kvinner opplever at magen trekker seg fint tilbake etter at barnet er ute av kroppen, mens for andre samles ikke musklene på midten igjen. Det samme kan oppleves ved kraftig overvekt. Hvis du kjenner en kløft langs magens midtstripe som kanskje er dypest i navleområdet når du ligger på ryggen og løfter hodet, tyder det på at magemusklene ikke har glidd ordentlig sammen. Hos enkelte resulterer dette i et navlebrokk.

Dette resulterer ofte i en utbuling på magen, som gir et inntrykk av større mage, også kalt «mammamage». I mange tilfeller vil systematisk trening stramme opp magemusklene. For de tilfellene hvor trening ikke er tilstrekkelig vil full bukplastikk være den eneste løsningen hvor vi syr sammen magemusklene.

Du kan lese mer om dette i artikkelen Selvfølelse er like helserelatert som smerter.

Slik gjøres bukplastikk (mageplastikk)

Før operasjonen

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

På operasjonsdagen

Sammen med plastikkirurgen din går du gjennom de siste detaljene før operasjonen og kirurgen tar bilder av operasjonsmarkeringene.

Etter operasjonen

Det er vanlig med smerter og følelsen av hevelse, ømhet i magen og nedsatt følelse i bukhulen de første døgnene etter operasjonen.

Spørsmål og svar om bukplastikk

Hvor lenge må jeg vente med bukplastikk etter graviditet?

Før vi kan gjennomføre en bukplastikk, er det viktig at du har oppnådd en stabil vekt og kroppen har hentet seg inn igjen etter svangerskapet. Du bør i hvert fall vente i 6 måneder. Dette bestemmes under konsultasjonen, hvor plastikkirurgen vurderer dette sammen med deg.

Kan jeg bli gravid etter en mageplastikk?

Ja, du kan bli gravid etter mageplastikk. Operasjonen påvirker ikke evnen til å bli gravid eller å bære frem et barn. En graviditet vil derimot kunne påvirke resultatet etter en mageplastikk. Vi anbefaler derfor å vente med mageplastikk til når du planlegger å ikke få flere barn.

Har du spørsmål om bukplastikk (mageplastikk) eller annen plastisk kirurgi? Vi på Akademikliniken i Oslo står klare til å hjelpe deg!
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo.

 

Skjemmende arr etter keisersnitt

Har du arr fra keisersnitt, kan vi ta utgangspunkt i dette arret når vi gjør en bukplastikk. I mange tilfeller kan man fjerne arret helt slik at du fortsatt har kun ett arr og ikke flere i samme område. Vanligvis legges snittet ved mageplastikk under bikinilinja, slik at arret kommer under truse/bikinikanten. Bredden på snittet avhenger av hvor mye hud som skal fjernes, og kan variere i lengde fra hoftekant til hoftekant eller ut mot midjen.

Hvordan fjernes strekkmerker?

Det finnes ingen veldokumentert metode for å fjerne strekkmerker, men ved en bukplastikk strammer og fjerner man overflødig hud som også har redusert elastisitet. Hvor mye av strekkmerkene som fjernes er avhengig av størrelsen på hudlappen som klippes bort og om det utføres en liten eller full bukplastikk. Man kan med størst sikkerhet si at du blir kvitt de fleste strekkmerkene du har under navlen idag.

Ikke alternativ til slanking

Bukplastikk og fettsuging er ikke slankemetoder og erstatter ikke mosjon eller sunt kosthold. Om magen er stor grunnet fettansamling i selve magen, altså rundt tarmene, vil verken fettsuging eller bukplastikk hjelpe.

Fett i magen fjernes kun ved mosjon og sunt kosthold, som over tid fører til redusert vekt. Eventuell overflødig hud som forblir etter vekttapet  kan dermed fjernes med mageplastikk.

Den første konsultasjonen

Den første konsultasjonen handler om å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Du får blant annet informasjon om hvilke behandlinger som imøtekommer resultatet du ønsker, og hvilke forbedringer du kan forvente deg.

Bukplastikk – før- og etterbilder

I henhold til markedsføringsloven er det ikke lov å vise før- og etterbilder av plastikkirurgiske inngrep. Du kan under den uforpliktende konsultasjonen hos plastikkirurg se før- og etterbilder hvor du har muligheten til å vurdere kirurgens estetikk og håndverk i tillegg til å få en forståelse av hva inngrepet innebærer.

Viktige kriterier for bukplastikk

Vi går gjennom din generelle helsetilstand og måler BMI-verdien din da den ikke bør være over 28. Pasienter med betydelig overvekt må slanke seg før en slik operasjon kan gjennomføres. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner og gir også dårligere resultat.

Utsettelse av operasjonen

Er du forkjølet, hoster, har feber eller mistanke om smitte, må du ringe oss slik at slik at vi kan vurdere om operasjonen må utsettes og en annen kan få din operasjonstid. Vi vil da trenge en legeerklæring fra din fastlege. Vi vil også vurdere hvorvidt en antibiotikakur eventuelt kan startes. Se øvrige betingelser for avbestilling “Pasientavtale ved operasjon”

Hva er inkludert i prisen?

Hos Akademikliniken er kompresjonsplagg og en overnatting med mat og nødvendig hjelp og observasjon etter operasjonen inkludert i prisen.  Du blir fulgt opp av sykepleier som passer godt på deg og sørger for riktig smertelindring. Dette reduserer også risiko for komplikasjoner som blodpropp og blødning betraktelig. Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg og ivaretatt i tiden etter operasjonen, derfor er det ingen begrensning for antall kontroller hos sykepleier den første tiden. Derimot er det én etterkontroll hos kirurgen din. Skulle det være behov for små korreksjon av arret eller fettsuging vil du sammen med kirurgen kunne bli enig om rammer for videre løp.