Tiden etter en operasjon

Her får du vite hva du bør tenke på før, under og etter operasjonen.

På oppvåkningsavdelingen møter du en sykepleier som kontrollerer at det går bra med deg og kommer til deg selv igjen etter operasjonen/narkosen.

Regelmessig smertelindring gis til deg som har gjennomgått en operasjon så lenge det er behov for dette. Personalet bedømmer fortløpende behovet for smertelindring og gir passende behandling.

Etter som tilhelingsprosessen er individuell, er det viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Etter de fleste inngrep anbefaler vi at du avstår fra trening og andre fysiske aktiviteter og holder det gående med rolige spaserturer i en periode. Du kommer til å få nøye instruksjoner før operasjonen eller behandlingen. Alt for at tilhelingen skal gå så glatt som mulig.

Det er viktig at du har realistiske forventninger til inngrepet. Resultatene varierer mellom ulike mennesker. Dette prater vi gjennom før operasjonen, både ved konsultasjon og ved de forberedende samtalene med din kirurg.

Når du drar hjem etter en operasjon, får du et kort med oppfølgingstime med telefonnummer til klinikken og til den kirurgen som har gjennomført operasjonen, slik at du kan nå oss døgnet rundt.

Overvåkning

Når operasjonen er avsluttet på operasjonsstuen, trilles du i seng til oppvåkningen hvor du observeres av sykepleier til du er våken og velbefinnende. Det er vanlig å ha smerter umiddelbart etter operasjonen. Sykepleieren gir deg nødvendig smertelindring og sørger for at du får den hvilen du trenger etter inngrepet. Du vil få informasjon om det er spesielle hensyn du skal ta etter operasjonen og hvordan du håndterer dren.

Hjemreise

Du bør avtale å bli hentet på klinikken og kjørt hjem, da du kan ikke kjøre hjem selv. Vi kan også hjelpe deg med å bestille taxi. Har du lang reisevei hjem må du oppholde deg i Oslo-området 2 døgn etter operasjonen og det anbefales at ikke flyr før etter 48 timer.

Vi ringer deg dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Vi trenger da informasjon om hvor mye væske som har kommet i drenet.

Blodfortynnende sprøyter

Ved større inngrep kan det være nødvendig å bruke blodfortynnende sprøyter for å forbygge blodpropp. Du får da foreskrevet resept på disse som du henter ut før din operasjon.

Smerter og mobilisering etter operasjonen

Du må forvente at det er smerter etter operasjonen. Du kan ha behov for noe hjelp til å reise deg opp fra seng/sofa den første dagen. Du har fått resept på smertestillende og instruksjon av sykepleier før du reiste fra klinikken hvordan du skal bruke disse medikamentene. Det er normalt at du kjenner hevelse, ømhet, stramming i arrene og ubehag opp til 12 uker etter større operasjoner. Det er vanlig at det avtar gradvis uker etter operasjonen. Du må være oppmerksom på at det er vanlig at huden får blåmerker som vil ta noe tid før blir helt borte igjen.

Etter mindre inngrep vil du kunne være raskere i normal bevegelse, men det vil være noe smerter de første dagene. Det er normalt å føle en ømhet og hevelse i operasjonsområdet den første tiden etter operasjonen.

Aktivitet, trening og kosthold

Etter et stort inngrep vil du ha behov for mye hvile og ta det med ro de første dagene etter operasjonen. Lytt til kroppen og veksle mellom å være i noe aktivitet og hvile. Du skal unngå aktivitet som bidrar til at det trekkes i områdene som er sydd. Ved mindre inngrep vil du kunne oppta daglig aktivitet rimelig raskt. Du kan gå turer og sykle uten å bli svett og få økt puls når du føler at kroppen er klar for dette.

For sårtilheling er det viktig at du har et næringsrikt kosthold. Smertestillende tabletter kan forårsake treg mage/forstoppelse og du bør da forebygge med kost som virker lakserende på magen (svisker, yoghurt, rikelig med drikke)

Du skal unngå hard fysisk aktivitet til det har gått minst 6 uker.

Du kan bade i saltvann kort tid etter operasjonen. Men det anbefales ikke å bade i klorvann eller ta karbad før alle sårskorper har falt av for å forhindre eventuelle hudreasjoner eller infeksjon.

Bandasje

Over operasjonssåret er det lagt på tape som ikke skal fjernes før du kommer til kontroll på klinikken. Over plastertapen har du en komprimerende bandasje skal sitte på til drenet fjernes etter 1-5 dager. Om du ikke har fått dren skal bandasjen fjernes 2 dager etter operasjonen. Det er vanlig at det kan sive noe på bandasjen etter operasjonen.

Korsett/kompresjonstøy

Etter større kroppskirurgier får du et kompresjonsplagg/korsett som er tilpasset deg på klinikken. Du skal bruke plagget hver dag og natt i 4 uker etter operasjonen. Deretter skal du bruke det 2 uker på dagtid og ved aktivitet og det kan med fordel brukes lenger ved behov. Du kan gå uten kompresjonsplagg/korsett kun når plagget må vaskes og tørkes.

Dusj

Du kan dusje når drenet og bandasje er fjernet. Plastertape som sitter over sårkanter skal sitte på og du tørker tape ved å føne denne tørr etter hver dusj før du tar på deg korsettet igjen.

Dren

Under noen operasjoner er det nødvendig å sette inn dren. Et dren leder væske (blod, puss eller lignende) vekk fra sårhuler eller hulrom i kroppen.

Mulige komplikasjoner

Ved alle operasjoner er det en viss risiko for at det kan oppstå komplikasjoner. Skulle det oppstå komplikasjoner kan du alltid ta kontakt med sykehuset eller din behandlende kirurg.

Blødning

Det skjer svært sjeldent, men det kan skje at det må et kirurgisk inngrep av kirurgen som opererte deg for å stoppe blødningen. Er det mistanke om blødning skal du kontakte klinikken eller kirurgen som opererte deg.

Sykemelding

Du må regne med å ta fri fra din jobb i 1-4 uker avhengig av yrke du har. Du får sykemelding kun om det foreligger medisinsk indikasjon for en operasjon, men vanligvis er dette en kosmetisk operasjon.

Kontroll hos sykepleier og kirurg

Du får tidspunkt til din første kontroll time hos sykepleier før du reiser hjem på operasjonsdagen. På kontrollen vil sykepleier kunne gi deg grundig informasjon om sårstell og hvordan du forholder deg videre etter din operasjon. Sykepleier fjerner eventuelt dren, utfører bandasjeskifte og sårstell. Har du behov for tidligere kontroll kan du ta kontakt med klinikken.

Du vil få en time til sluttkontroll hos kirurgen etter 5-6 måneder.

Infeksjon

Infeksjon kan forekomme etter all type kirurgi. Tegn til infeksjon kan være rødhet, varme i huden, dunkende følelse og du kan få feber som har økt etter 2-5 dager etter operasjonen. Har du mistanke at du har fått en infeksjon skal du ta kontakt med klinikken og kirurgen som opererte deg.

Nekrose

Nekrose i huden skjer sjeldent, men kan oppstå hvis vevet ikke får nok blodtilførsel. Ved nekrose bli huden ofte misfarget noe som krever tilsyn og behandling. Røyking og overvekt øker risikoen for nekrose i vevet.

Blodpropp

Vi gjør alt vi kan for å forebygge muligheten for blodpropp, men dette er en komplikasjon som kan forekomme. Opplever du hevelse i bena og tungpustethet uten å være i fysisk aktivitet skal du ringe 113.

Holdbarheten til estetisk kirurgi

Det er viktig at du følger instruksene du har fått, da disse kan være avgjørende for endelig resultat og redusere muligheten for komplikasjoner.

Akademikliniken kan ikke gi garantier for det kosmetiske resultatet av den enkelte behandling.

Les også: hvordan en operasjon foregår

Kirurg i läkarrock på Akademikliniken

Sting og arrbehandling

Om du har sting som skal fjernes gjøres dette på kontroll hos sykepleier.

For at arrtilhelingen skal bli så kosmetisk pen som mulig anbefales det at du bruker plaster tape over arrene de første 3 månedene eller til arrene er avbleket. Du skal ikke skifte tape mer en ca 1 gang pr uke. Om huden skulle reagere med å bli rød eller få kløe, må du slutte med plastertape. Du kan gå over til å bruke silikontape eller silketape som er mer skånsom for huden.

Sollys kan gi pigmentering i arret. Av kosmetiske hensyn er det derfor anbefalt at arret dekkes med tape, klær eller solfaktor minimum 30 de første 12 månedene.

Arr og sensibilitet i huden

Det kan oppstå sår i arrene som medfører sårstell en tid etter operasjonen.

Arrene etter plastisk kirurgi blir vanligvis pene, lite synlig og er ofte lagt til områder som kan godt skjules. Det er vanlig at tilheling av arr tar opptil 12 måneder. Enkelte kan få arr som forblir mørk pigmenterte og mer synlig.

Du kan få endret sensibilitet i huden etter en operasjon. Enkelte har permanent nedsatt følelse i huden rundt operasjonsarret. For mange bedrer det seg over tid, mens enkelte kan miste følelsen permanent.