fettsuging illustrasjonsbilde

Fettsuging

Ved en fettsuging fjernes lokalt fett fra områder på kroppen hvor trening og kosthold alene ikke klarer å fjerne fettet.

Hva er fettsuging?

Fettsuging, fettfjerning eller liposuction er et kirurgisk inngrep som forbedrer kroppens kontur og proporsjoner ved å fjerne overskudd av fettceller fra fettlagre som ligger mellom huden og muskelen.

Fettsuging hjelper mot

 • Overskuddsfett på mage
 • Tunge og store bryst
 • Fremtredende pubis
 • Overskuddsfett på rygg
 • Overskuddsfett på overarmer
 • Overskuddsfett under hake
 • Overskuddsfett på kinn
 • Utbulende lår på utsiden
 • Gnissing av lår på innsiden
 • Overskuddsfett på innside knær
 • Overskuddsfett på legger
 • Brystutvikling hos menn (gynekomasti)

Har du spørsmål om permanent fettfjerning eller annen plastisk kirurgi? Vi på Akademikliniken i Oslo står klare til å hjelpe deg!
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo. Vi har både kvinnelige og mannlige plastikkirurger.

 

Fettsuging er ingen slankemetode

Fettsuging kan være en praktisk løsning når kost og mosjon ikke hjelper nok mot fettansamlinger. Vi presiserer at et slikt inngrep ikke er en slankemetode, men en kroppsforming. Man går ikke betydelig ned i vekt etter behandlingen.

Fettsuging fjerner kun fettet under huden og reduserer lokale fettlagre, typiske områder kan være mage, midje og utsiden av lårene. Gode kost- og mosjonsvaner er viktig for at resultatet etter figurformingen skal være stabil. Huden mister elastisitet med alderen og fettansamlinger strekker ut huden. I tilfeller med lav hudkvalitet kan det blir behov å kombinere fettsugingen med hudplastikk.

Dersom du har løs hud på magen, vil bukplastikk være riktig operasjon.

Slik foregår fettsuging

En fettsuging skjer under full narkose og tar fra 1-3 timer. Det settes inn en blanding av saltvann og bedøvelse til området som skal fettsuges for å redusere blødning og ubehag etter operasjonen. Fettcellene suges ut gjennom små butte stålrør som er tilkoblet en sugepumpe, derav navnet liposuction. Stålrøret føres inn gjennom små snitt på 4-6 mm og skaper små tunneler i fettlagene. Her suges overskuddsfettet ut, før de små snittene sys sammen.

Når operasjonen er utført, vil tunellene som er skapt av stålrørene kollapse, noe som resulterer i en forbedret kroppskontur.

Vi kan gjennomføre fettsuging på stort sett alle synlige overflater av kroppen som har overskudd av fett. Sikkerheten i forhold til denne type inngrep avhenger av mengde fettvev som fjernes og valg av bedøvelse og pasientens generelle helse.

Hvem egner seg for fettsuging?

Alle som er fysisk og psykisk friske kan gjennomgå behandlingen, med mindre en er allergisk mot bedøvelsesmidler eller har unormal sårtilhelning.

Det er svært viktig at pasienten ikke er gravid, har en BMI under 30 og har realistiske forventninger til resultatet. Vi anbefaler ikke fettfjerning til sterkt overvektige personer da det er større sjanser for at resultatet ikke blir bra, og økt risiko for komplikasjoner. Det er ideelt for pasienten å være i så god form som mulig før inngrepet, og ikke benytte seg av sigaretter flere måneder i forveien.

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon om fettsuging hos en av våre spesialister i plastisk kirurgi.
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo.

FAQ

Hvor lenge varer effekten av fettsuging?

Fettceller som er fjernet kommer aldri tilbake, men gjenværende fettceller i kroppen kan utvide seg og skape uregelmessigheter. Dette skjer utelukkende dersom pasienten går opp i vekt etter inngrepet. Dette innebærer en sjanse for at nye fettansamlinger dannes dersom man ikke holder en stabil vekt. Beste måten å unngå dette på er å gjøre operasjonen i en fase der du har en livsstil med bra kost og jevnlig mosjon som er tilpasset ditt behov, ønske og motivasjon.

Kan fettsuging kombineres med andre inngrep?

Fettsuging kan kombineres med andre inngrep som for eksempel BBL, brystforstørrelse, fettransplantasjon til ansikt og bukplastikk. Hvilken form av kombinasjonsinngrep du kan gjøre, prater du om med din kirurg under konsultasjonen.

Områder å fettsuge

Fettsuging av hake

Det er vanlig med fettansamlingar eller ekstra hud i hake- og halsregionen, en såkalt dobbelthake. For de som ønsker seg et tydeligere kjeveparti vil fettsuging av haken være en god løsning. Inngrepet gir varige resultater og beholder ditt naturlige utseende.

Inngrepet utføres vanligvis under narkose hos oss. Det gjøres et lite 4 mm langt innstikk under haken og et bak hvert øre. Deretter suges fettansamlingen ut fra tre ulike hold ved hjelp av tynne kanyler. Om man skal fjerne fett på hver side av haken (også kalt jowls), fjernes fettet gjennom mikroinnstikk i munnvikene. Fettsuging av hals og hake er både den billigste og mest nøyaktige måten å redusere fettansamlinger under haken på.

Fettsuging av hake kan kombineres med andre ansiktsinngrep som for eksempel halsløft, ansiktsløft og fettsuging av nedre del av ansiktet. Fett er det største reservoaret av stamceller i kroppen og kan blant annet brukes til fettransplantasjon til ansikt.

Fettsuging av lår

Det er mange som ikke får trent bort overflødig fett på innsiden og utsiden av lårene, uansett øvelser og livsstil. Ekstra fett på utsiden av lår gir i mange tilfeller utbulende lår som skiller seg ut fra hoftene.

Ekstra ansamling av fett på innsiden av lår fører ofte til gnissing mellom lårene som gir sår og ubehag. Mange kvinner løser dette med å bruke klær som hindrer gnissingen, mens andre smører på ulike midler for å redusere friksjonen mellom lårene. Gjennom fettsuging av lårene kan man oppnå bedre proporsjoner til kroppen. I de fleste tilfeller kombineres fettsuging av lår med fettsuging av knær for å oppnå en mer naturlig overgang og utseende.

Fettsuging av knær, overarmer, hofte og midje

Fettsuging av knær

Fettsuging av knær gjøres på innsiden av kneet. I noen tilfeller er det en fettansamling som skaper en ujevn overgang mellom lår og legger. Huden trekker seg som regel fint sammen og etterlater svært sjeldent løs hud. I de fleste tilfeller kombineres fettsuging av knær med fettsuging av innsidene på lår.

Fettsuging av overarmer

Fettsuging av armer gjennomføres i full narkose. Hudens elastisitet skiller seg på ulike kroppsdeler, noe som innebærer at forutsetningene for kun en fettsuging avtar med tiden. Innerarmene har dårligere forutsetninger enn for eksempel leggene, derav kan det være behov for både hudstramming og fettsuging i dette området.

Fettsuging av hofter og midje

Fettsuging av hofter/flanker og midje er ofte trygge inngrep hvor huden som regel er elastisk og trekker seg fint sammen. Dette avhenger selvfølgelig av alder, arvelige faktorer og ens livsstil. Disse områdene er vanlig å forme enten alene eller i kombinasjon med fettsuging av rygg, mage eller bukplastikk.

Brystreduksjon

Brystreduksjon er et kirurgisk inngrep som reduserer volum og tyngde av brystene, strammer opp huden og løfter brystvorten. Brystene blir mindre og får en naturlig rundere form. Den eneste forskjellen fra brystløft  (fjerning av løs hud) er at man i tillegg reduserer volumet i brystet.

Ved en brystreduksjon legges snittet rundt brystvorten og ned til brystfolden, deretter fjernes brystvev og overflødig hud. Deretter strammes huden, noe som gir brystet et løft samtidig som brystvorten får en høyere plassering på brystet. Om nødvendig gjøres fettsuging i tillegg for ytterligere å forbedre brystenes fasong. Ved tilfeller hvor tunge bryst har utvidet brystvortene kan diameteren på brystvorten reduseres. Brystet blir mindre, fastere og får en naturlig form.

Brystreduksjon hos menn (gynekomasti)

Når menn eller gutter opplever at et eller begge brystene vokser i størrelse kalles det gynekomasti.

Avhengig av inngrepets omfang, utfører vi operasjonen enten med lokalbedøvelse eller med lett narkose. Hvis man kun trenger å gjøre en fettsugning, gjør vi enten et snitt i brystvortekanten, eller nedenfor brystet. Hvis det finnes et overskudd av brystkjertler, reduserer man i stedet løst kjertelvev fra undersiden av selve vorten.

Vi har dyktige plastikkirurger som kan hjelpe deg med å redusere størrelsen på brystene, uansett årsak. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med ekstra medisinske undersøkelser for å kontrollere hormonbalansen før man kan foreta en operasjon.

Fettsuging av mage

Fettsuging av mage er et alternativ for å fjerne magefett/bukfett når kosthold og trening ikke gir ønskede resultater. Det er ofte ikke behov for å fjerne hud ved behandling av fettansamlinger som finnes fra navlen og nedover. Her trekker huden seg ofte pent sammen, dersom huden har god kvalitet. Huden over navlen er ikke like elastisk, men med våre moderne teknikker oppnår vi gode resultater uten å kombinere fettsuging med hudplastikk. I tilfeller med mye overflødig hud reduseres sannsynligheten for at huden klarer å trekke seg nok sammen, og da burde man vurdere bukplastikk.

Fettsuging av rygg

Overflødig fett på ryggen merkes ofte fra ryggmargen og ut til sidene på brystet, rett ved BH-kanten på kvinner. Fettsuging av rygg er et trygt inngrep og gir gode resultater. Det er som regel bedre hudkvalitet på ryggen enn magen, noe som gjør at huden har lettere for å trekke seg sammen.

I tilfeller med store fettansamlinger som kan gi løs hud ved fettsuging, kan ryggløft være et alternativ. Ryggløft er mer vanlig ved svært store vektreduksjoner, men dagens moderne figurformingsteknikker har redusert behovet for å utføre ryggløft betraktelig.  Fettsuging av rygg kan kombineres med fettsuging av mage og midje, ryggløft, bukplastikk og fettransplantasjon til rumpe (BBL).

Fettsuging av mons pubis

Mons pubis , også kalt venusberget, er det hårkledte hudområdet som ligger mellom magen og kjønns..organet. Området buker litt ut pga av underliggende fett. I tilfeller med større fettansamlinger eller hudoverskudd blir området veldig fremtredende. Årsaker til dette kan være blant annet overvekt, vektvariasjoner og flere fødsler. En fettsuging av pubis kan være et godt alternativ for å gjøre bukningen mindre fremtredende. Fettsuging av pubis kombineres ofte med bukplastikk som fjerner løs hud og overskuddsfett på magen. Under bukplastikken kan pubisområdet bli både strammet oppover og fettsugd.

Før operasjonen

 • Huden må være fri for urenheter, eksem eller sår før operasjonen gjennomføres.
 • Enkelte medikamenter kan øke blødningsrisiko og må derfor unngås de siste to ukene før inngrepet. Kan du ikke slutte med disse medikamentene, kan vi dessverre ikke tilby operasjonen på grunn av for høy risiko.
 • Før du møter opp skal du også ha tatt en grundig kroppsvask.
 • Da operasjonen foregår i lokalbedøvelse og narkose, må du også møte opp fastende. Dette betyr at du ikke skal spise fast føde når det er seks timer eller mindre til operasjonen. Herunder gjelder også røyk, snus, tyggegummi o.l. Saft, vann, te og kaffe uten melk kan drikkes inntil to timer før.
 • Du forbereder deg best før operasjonen ved å holde deg i form og finne ut så mye som mulig om hva som gjelder før, under og etter operasjonen. Gjør et opphold med røyking og alkohol og kontroller høyt blodtrykk.

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

På operasjonsdagen

Kirurger på Akademikliniken

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

Hva skjer etter en operasjon?

Etter operasjonen blir du værende på Akademiklinikens pleieavdeling i tre til seks timer for pleie. Ved en større fettsuging blir du over natten.

På operasjonsdagen får du en elastisk hofteholder, støttestrømper eller hakebandasje, som fungerer som en støttebandasje i løpet av de første ukene etter operasjonen.

Avhengig av omfanget av fettsugingen er pasienter vanligvis i stand til å gå tilbake til arbeidet mellom to dager til to uker. Et kompresjonsplagg, som lett kan fjernes av pasienten, brukes i to til fire uker.

Det er viktig å lytte til kroppen etter en slik operasjon. Vi anbefaler at du avstår fra trening og andre fysiske aktiviteter, men gjerne går en roligere spasertur. Dette for best mulig resultat i ettertid.

Fettsuging risiko og sikkerhetsinformasjon

Beslutningen om å ta plastisk kirurgi er ytterst personlig. Du må bestemme om du oppnår det du vil, og om risikoen og mulige komplikasjoner av fettsuging er akseptable.

Du vil bli bedt om å signere samtykkeerklæring for å sikre at du fullt ut forstår prosedyren og eventuelle risikoer og mulige komplikasjoner.

Risiko og komplikasjoner

 • anestesi risiko (vi utfører standard Anestesi prosedyre)
 • blåmerker og hevelser
 • endring i hudens følsomhet som kan vedvare
 • skade på dypere strukturer som nerver, blodårer, muskler, lunger og abdominal organer
 • dyp venetrombose, hjerte- og lungekomplikasjoner
 • væskeopphopning
 • infeksjon
 • regelmessige konturer eller asymmetrier
 • uregelmessig pigmentering
 • behov for revisjon kirurgi
 • vedvarende hevelse
 • dårlig sårtilheling
 • løs hud, forverring av cellulitter
 • brannskade eller varmeskader fra ultralyd med ultralyd-assistert

Den første konsultasjonen

Den første konsultasjonen handler om å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Du får blant annet informasjon om hvilke behandlinger som imøtekommer resultatet du ønsker, og hvilke forbedringer du kan forvente deg.

Før- og etterbilder – fettsuging

I henhold til markedsføringsloven er det ikke lov å vise før- og etterbilder av plastikkirurgiske inngrep. Altså kan vi ikke vise bilder tatt før inngrepet med resultatene etterpå. Du kan under den uforpliktende konsultasjonen hos plastikkirurg se før- og etterbilder hvor du har muligheten til å vurdere kirurgens estetikk og håndverk i tillegg til å få en forståelse av hva inngrepet innebærer.

Utsettelse av operasjonen

Er du forkjølet, hoster, har feber eller mistanke om smitte, må du ringe oss slik at slik at vi kan vurdere om operasjonen må utsettes og en annen kan få din operasjonstid. Vi vil da trenge en legeerklæring fra din fastlege. Vi vil også vurdere hvorvidt en antibiotikakur eventuelt kan startes. Se øvrige betingelser for avbestilling i «Pasientavtale ved operasjon».

Receptionisten välkomnar till Akademikliniken Skin Center Mariatorget

Hva er inkludert i prisen?

Hos Akademikliniken er observasjon etter operasjonen inkludert i prisen.  Du blir fulgt opp av sykepleier som passer godt på deg og sørger for riktig smertelindring. Dette reduserer også risiko for komplikasjoner som blodpropp og blødning betraktelig.  Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg og ivaretatt i tiden etter operasjonen, derfor er det ingen begrensning for antall kontroller hos sykepleier den første tiden. Derimot er det én etterkontroll hos kirurgen din. Skulle det være behov for små korreksjon vil du sammen med kirurgen kunne bli enig om rammer for videre løp.