Plastikkirurg Mette Haga om fjerning og bytte av brystimplantat

Plastikkirurgi, Brystforstørrelse

Ettersom implantat ikke er ment til å vare hele livet, men byttes ut med 10-20 års mellomrom er det mange pasienter som søker til Akademikliniken for å ta ut eller bytte implantat.

Det er mange grunner til at kvinner ønsker å fjerne implantatene helt. Det kan være at brystvevet har endret seg fra de ble lagt inn pga svangerskap, amming og vektendring. Dette vil ofte medføre at eget brystvev øker i volum, og kanskje kan behovet for et implantat være mindre.

Vi tok en prat med vår egen brystekspert, Dr. Mette Haga for å høre om hvordan trendene innenfor brystforstørrelse har forandret seg, og om det stemmer at det nå er mange som ønsker å fjerne brystimplantat helt.

«Som kirurg bruker jeg mye tid med mine pasienter før en operasjon med brystimplantat til å finne det riktige implantatet med et volum og uttrykk de kan være fornøyd med over tid, og som er tilpasset kvinnens kropp. Jeg forsøker å forklare dem at det er lurt å tenke langsiktig og gjerne for et bryst man også kan være aktiv med. En del som søker meg for å fjerne implantat føler at prosessen da de ble operert gikk for fort, at de valgte for store volum, eller følte et press fra en kirurg som «valgte for dem». Jeg anbefaler ingen å forhaste seg, eller gjøre en operasjon f.eks. i en livskrise der man kanskje ikke gjør gode valg for seg selv», sier plastikkirurg Mette Haga.

«Noen kvinner har ganske enkelt endret mening i løpet av år som har gått. Er man i en annen livsfase, kan det som passet «den gangen» kanskje ikke kjennes riktig nå. Jeg tror framfor alt at det er viktig å ikke dømme seg selv altfor hardt for valg man har gjort 8-10 eller 12 år tidligere. Livet er stadig i endring, det kan vi være helt sikker på.»

Er det større etterspørsel etter fjerning av implantat?

«Jeg har ikke merket noen spesiell økning i unge kvinner som ønsker å ta ut brystimplantatene. Kanskje også fordi jeg som kirurg bruker mye mer tid på å lytte til kvinnens behov, tilpasse implantat til deres kropp og brystvev og framfor alt vektlegge naturlige resultat, samt at jeg forsøker å gi råd som jeg selv tror hadde vært viktig om jeg var den som satt i stolen som pasient. Dette fokuset tror jeg har bidratt til at jeg møter få kvinner som regelrett angrer på inngrepet som er gjort, men som sagt kan behovene ha endret seg.»

«Det er også verdt å merke seg at det ofte er andre kvinner som stiller seg kritisk til medsøstres brystoperasjoner. De fleste menn jeg har truffet er veldig støttende og fremhever at de setter pris på sine partnere uavhengig av om de gjør en brystoperasjon eller ei. Min konklusjon er derfor at vi kvinner må slutte å dømme andre kvinner som gjør sine egne valg, uavhengig av hva dette måtte innebære å legge inn eller fjerne implantater.»

«For øvrig vil jeg også si noe om hvor mange som etter år med dårlig selvbilde som også føler seg mere feminin, eller tilfreds med egen kropp når de får lagt inn implantat. Jeg operere mange unge og voksne kvinner som forteller meg akkurat dette. Noen har manglende brystutvikling, andre store volumforskjeller og noen misdannelser av bryst. Da kan en brystforstørrelse med implantater skape et mere kvinnelig feminint uttrykk som de selv er mere tilfreds med når de ser seg i speilet.»

«Jeg er sannsynlig en av de kirurger i Norge som utfører flest brystoperasjoner i løpet av et år. Jeg gjør spesielt mange implantatbytter, men også uttak av implantat med f.eks. brystløft og/eller volumøkning med eget fett. Jeg benytter implantat fra flere ulike leverandører for å tilpasse implantat til pasientens kropp for å tilstrebe et resultat som holder seg bedre over tid.»

Flere ønsker et naturlig resultat

«Om det er noe som jeg ser en økning av nå mer enn tidligere, så er det at flere kvinner ønsker naturlige resultat (det vil ofte si mindre implantatvolum) og gjerne kombinert med at fett transplanteres fra andre deler på kroppen for å bygge opp mer naturlig overgang og volum. Dette er en positiv trend fordi det også bidrar til mer naturlige og varige resultater som kvinnen kan være fornøyd med i ulike faser i livet.»

Les mer om brystforstørrelse med brystimplantat eller eget fett her

Les mer om plastikkirurg Dr. Mette Haga

Book en konsultasjon hos Dr. Mette Haga