Publisert 2020-05-12

Brystkirurgi – hva er hva?

En kvinnes bryster er unike for henne. Det finnes like mange variasjoner i størrelse, fasthet og form som det finnes bryster, og ingen kvinner er like.    

Noen kvinner er fornøyde med brystene sine, mens andre ønsker en endring. Det kan være at hun vil ha større, mindre eller fastere bryster, eller kanskje en annen form eller mere proporsjonale bryster. Det er høyst personlig hva man ønsker seg, og kvinnen må selv kjenne på om hun opplever et behov for en brystkorreksjon.   

Ulike inngrep utføres avhengig av resultatet man ønsker å oppnå. Men hvordan vet man hva man skal velge?  

Illustrasjoner brystinngrep

Løfte et slapt bryst – Brystløft 

Et slapt og hengende bryst kan være genetisk arv eller en konsekvens av for eksempel graviditet, amming, vektnedgang eller alder. Et brystløft forandrer ikke volumet på brystene, men løfter dem opp. Dette gjøres ved å fjerne overflødig hud. Man kan likevel få en opplevelse av økt volum etter inngrepet ettersom brystet “strammes”. Brystene føles rundere og fyldigere. Et brystløft kan også gjøres kombinert med innsetting av implantat dersom man ønsker mer fasthet og fylde 

 

Minske volumet og gjøre fastere – Brystreduksjon 

Har man har bryster som man opplever er for tunge, så kan man gjøre en brystreduksjon. Det er et inngrep der både hud- og kjertelvev fjernes for å få lettere bryster. Som regel er det samme prosedyre som ved brystløft, men med den forskjellen at man reduserer volumet i brystet. Slik får man mindre og fastere bryster. 

 

Øke volumet – Brystforstørrelse 

De som velger å gjøre en brystforstørring ønsker å fylle ut og/eller øke størrelsen og konturen på brystene sine. Inngrepet passer for de som av forskjellige årsaker føler at de har for små bryster eller for de som opplever å ha mistet spenst, fasthet og volum som et resultat av for eksempel graviditet / amming eller aldring. Asymmetriske bryster kan også korrigeres med implantater. En brystforstørring kan gjøres på tre måter. 

 

  1. Med implantat

Den vanligste metoden i dag er fremdeles brystforstørring med implantat. Det finnes flere ulike varianter og størrelser på implantater å velge mellom, og alle gir ulike resultater for hver enkelt person. Valg av implantat bør alltid være basert på den enkelte kvinnens utgangspunkt og forutsetninger. 
Les mer om brystforstørrelse med implantat > 

 

  1. Med eget fett

En annen type brystforstørrelse er brystforstørrelse med kroppsfett. I praksis betyr dette at man først tar fett fra et sted på kroppen (fettsuging) og deretter flytter det til brystene gjennom en fettransplantasjon. Dette krever at man har gode områder å høste fett fra andre steder på kroppen. Her får man altså et fyldigere bryst ved å injisere eget fettvev. Dersom man føler at en liten volumøkning er tilstrekkelig, kan en brystforstørring med eget fett være et godt alternativ. Brystforstørring med fett gir et naturlig resultat som føles mykt. En annen fordel er at arret blir mindre enn ved brystforstørrelse med implantater fordi fettet injiseres. 

 

  1. Kombinasjon implantat og fett – Hybrid

Her kombinerer man brystimplantater med en fettransplantasjon av eget fett. Inngrepet kalles noen ganger hybridbrystforstørrelse. Brystforstørrelse med implantater og fett kan endre form og/eller størrelse på brystene. Kroppsvevet dekker implantatet og reduserer risikoen for at implantatkantene blir synlige. Dette er noe som kan skje i en “normal” brystforstørrelse med bare implantater dersom man har lite eget bryst- og fettvev. 

Andre inngrep

Hos Akademikliniken utfører vi også brystvorteplastikk, brystrekonstruksjon, og utskifting av gamle implantater med justering av volum, form og fylde. Vi har også en rynkeguide som blant annet inneholder vår behandling av rynker på bryst .

 

 

Bilde av mann

 Brystreduksjon for menn – Gynekomasti

Også menn kan ha besvær med for store bryster. Noen menn opplever at et eller begge bryst vokser i størrelse, såkalt gynekomasti. Som regel er dette ufarlig, men mange har komplekser for dette. Dersom brystreduksjon er ønskelig, kan Akademiklinikens plastikkirurger i Oslo hjelpe med dette. Inngrepet er vanlig, og hva man gjør avhenger av forhold som hudoverskudd, hudkvalitet, overskudd av fett og om det er brystkjertelvolum. 

 

Vil du vite mer?

For å få en individuell vurdering bør man komme på konsultasjon. Under en konsultasjon vil man få utdypende svar på alt man måtte lure på, samt informasjon om kostnadene ved eventuelle inngrep. Her kan du lese om våre erfarne kirurger Mette Haga og Bjørn Tvedt.

Bestill konsultasjon med kirurg her.  

Alle innlegg for Nyheter