Publisert 2019-01-29

Kjenn din kirurg – Dr. Mette Haga

 

Dr. Mette Haga er en våre tre plastikkirurger ved Akademikliniken på Ullevål. Dr. Haga var ferdig spesialist innen plastikkirurgi i 2006. Senere jobbet hun som overlege ved Rikshospitalet med ansvar for brystrekonstruksjon, transseksuelle, blodkarsvulster. I 2008 startet hun som privat plastikkirurg ved Teres Nobel Clinic (Aleris Nobel i dag), og har senere og jobbet på Fornebuklinikken.  Siden 2014 har Dr. Haga jobbet ved Akademikliniken.

Les vurderinger av Dr. Mette Haga på Legelisten.no.

WEBBOOKING

Hva var din bakgrunn for valg av utdannelse?

 

Jeg har vokst opp i en familie med mange leger og tannleger. Min far og eldre bror er også plastikkirurger. Både min bror og jeg ble inspirert av min far som var en svært dedikert kirurg og som viet stor oppmerksomhet og omsorg til sine pasienter. Vi vokste nærmest opp i en sykehuskorridor! Jeg var alltid så imponert av hans genuine interesse for sine pasienter.

Vi måtte bli med å besøke dem rundt omkring i landet i våre ferier, med blant annet turer til Sunnås sykehus for de som var på opptrening etter skader og ulykker, eller hjem til tidligere pasienter på kaffe besøk. Hans engasjement for å hjelpe satte uslettelig inntrykk. Jeg kan den dag i dag oppleve å gå sammen med pappa og treffe hans pasienter for 20 år tilbake på gaten, det er sterke møter med mye takknemlighet, varme og gjensidig gjensynsglede.

 

Du valgte senere å gå i din fars fotspor å bli plastikkirurg. Hva var det som gjorde at du valgte denne spesialiseringen?

 Plastikkirurgi er en liten gren innen kirurgi, men med et veldig bredt fagfelt. Spesielt er det fascinerende fordi det ofte krever at operasjonsmetoden er tilpasses den enkelte pasient. Ettersom man får mere erfaring og lærer seg flere metoder for hver operasjon, blir det bare mere og mere interessant!

Ofte vil operasjonene vi utfører være viktige for å forbedre livskvaliteten for våre pasienter. Som plastikkirurg må man utøve sitt virke med varsomhet. I dette ligger det et betydelig ansvar i å gjøre kloke og veloverveide vurderinger for kirurgen sammen med pasienten.

 

 

Etterhvert som du har jobbet som plastikkirurg, er det noen inngrep du har utviklet en spesiell interesse for?

 

Jeg har alltid hatt en spesiell interesse for brystkirurgi. Først som kirurg for å behandle pasienter med brystkreft. Deretter for å rekonstruere bryst etter brystkreft.

I dag operer jeg alle estiske brystoperasjoner som brystforstørring med implantat, brystreduksjon og brystløft, samt kosmetiske rekonstruksjoner av bryst med implantat.

 

Hos Akademikliniken utfører vi avanserte brystrekonstruksjon ved implantatskifte med bruk av flere metoder: fettranplantasjon, implantat, og brystløft. Akademikliniken er og eneste klinikken i Norge som også benytter TIGR Mesh som vevsforsterker for å gjenoppbygge vev i brystene. Dette gir en ekstra støtte til bryst med løst vev og sikrer at implantatet holder sin form og fasong enda lengre.

 

Jeg har og en spesiell interesse for kirurgi rundt og knyttet til øvre del av ansiktet. Øynene er det første vi legger merke til i møtet med andre mennesker, men det er og det området som først blir preget av aldersforandringer. Små korreksjoner kan gi store forandringer i utrykket som møter andre mennesker. Dette inkluderer øvre- panneløft, samt øvre og nedre øyelokksplastikk med fjerning eller forflytting av fett.

Jeg har også utviklet en stor interesse for operasjon av asiatiske øyelokk. Dette er avansert kirurgi fordi anatomien er annerledes. Mange asiater har ønske om et åpnere blikk, og mange kan plages av at øyevipper vender inn mot øyet pga. en manglende fold på øvre øyelokk. Det er viktig å forstå at asiater ønsker å bevare sitt etniske særpreg, og har ikke et ønske om å se vestlig ut. Vi på Akademikliniken er de eneste i Norge som utfører denne type kirurgi.

Jeg gjør også en stor del kroppsmodulerende inngrep som bukplastikk, figurforming med fettsuging og rumpeforstørring.

 

Etter 13 år som plastikkirurg, hvor du har erfaring fra både offentlig og privat sektor, hva er det som gjør at du velger å arbeide for Akademikliniken?

 

Jeg har vært heldig å få  tilegne meg mye erfaring i løpet av min karriere på offentlige sykehus og innen privat kosmetisk kirurgi. Erfaringen har vært avgjørende for at jeg er der hvor jeg er i dag, og jeg ville ikke vært det foruten.

Akademikliniken er jo forholdsvis nytt i Norge, men er et bunnsolid og velutviklet klinikksystem i Sverige. Banebrytende kirurger som Dr. Per Hedén (en av Akademiklinikens grunnleggere og plastikkirurger) er blant verdens mest profilerte kirurger for utvikling av nyskapende metoder innen brystkirurgi (AK metoden). Alt vi drivere med er basert på vitenskapelig forskning, noe som er en ekstra trygghet for meg som kirurg.

I dag har vi 5 sykehus for kosmetisk kirurgi i Skandinavia. Dette gir plastikkirurger ved Akademikliniken et stort faglig miljø med mange flinke kollegaer. Vi møtes regelmessige til faglige møter med utveksling av de fremste behandlingsmetodene innen vårt fagfelt. I tillegg arrangerer Akademikliniken en årlig kongress i Stockholm «Beauty Trough Science». Her har vi en unik mulighet til å etablere et nettverk av kollegaer fra hele verden. Akademikliniken har brakt meg videre og gitt meg faglig utvikling og stadig læring. Vi ufører ofte rekonstruksjoner etter mislykkede  inngrep fra både inn- og utland, og vi får til og med jevnlig overført pasienter fra det offentlige for å utføre spesielt kompliserte inngrep.

Alt dette kommer våre pasienter til gode, og jeg får en arbeidshverdag som stadig gir meg flere muligheter og bedre kirurgiske resultater. Høy kompetanse og trygghet er vårt hovedfokus.

 

 

Som erfaren plastikkirurg, hva ser du på som dagens utfordring innen estetisk medisin?

 

De senere årene har vi sett tendens til stadig flere pasienter som reiser utenlands til lavpris-land for å utføre kosmetisk kirurgi. Pasienter som velger å reise til utlandet utsetter seg for stor risiko. Det er ikke lett å ha oversikt over kirurgens faglige bakgrunn og erfaring, samt klinikkens ressurser og faglig standard.

Man utsetter seg og for en større infeksjonsfare i andre land, hvor man blant annet har hyppigere forekomst av MRSA (multiresistente bakterier). Skulle noe gå galt er det ingen forsikring som dekker sykdom/hjemtransport ved slike operasjoner. Man er heller ikke dekket av Norsk Pasientskadeerstatning. Opplever man komplikasjoner eller dårlig resultat er man i en vanskelig forhandlingssituasjon. Det kan være lang avstand til behandlingsstedet, og det er ofte uavklart på forhånd for hvilke av disse merkostnadene som klinikken dekker. I tillegg er både reise og opphold en kostnad som få på forhånd har tenkt på i denne situasjonen.

Kostnadene ved å gjøre en eventuell korreksjon her hjemme er betydelig, da men ofte må utføre flere inngrep og avansert kirurgi.

 

Ønsker du en konsultasjon hos Dr. Mette Haga? Time kan bookes her>

Vår kirurgiske enhet på Ullevål kan nås på telefon 22 58 17 10 eller info@akademikliniken.no

 

Alle innlegg for Nyheter