Publisert 2019-01-29

Kjenn din kirurg – Dr. Mette Haga

 

Dr. Mette Haga er en våre tre plastikkirurger ved Akademikliniken i Oslo. Dr. Haga var ferdig spesialist innen plastikkirurgi i 2006. Senere jobbet hun som overlege ved Rikshospitalet med ansvar for brystrekonstruksjon, transseksuelle og blodkarsvulster. I 2008 startet hun som privat plastikkirurg ved Teres Nobel Clinic (i dag Aleris Nobel) og har senere også jobbet ved Fornebuklinikken.  Siden 2014 har Dr. Haga jobbet som plastikkirurg hos Akademikliniken i Oslo og Gøteborg.

Interessert i andres erfaring med Dr. Mette Haga? Les vurderinger av Dr. Haga på Legelisten.no.

WEBBOOKING

 

BLI BEDRE KJENT MED DR. METTE HAGA

 

Hva er bakgrunnen for ditt yrkesvalg?

Jeg har vokst opp i en familie hvor mange er utdannet leger eller tannleger. Min far og min eldre bror er også utdannet plastikkirurger. Både min bror og jeg ble inspirert av min far som var en svært dedikert kirurg, som viet stor oppmerksomhet og omsorg til sine pasienter. Vi vokste nærmest opp i en sykehuskorridor. Jeg var alltid så imponert av hans genuine interesse for sine pasienter. Som barn ble vi med å besøke dem rundt omkring i landet i feriene. Jeg husker blant annet turer til Sunnås sykehus for å besøke de som var på opptrening etter skader og ulykker, eller hjem til tidligere pasienter på kaffebesøk. Hans engasjement for å hjelpe satte uslettelig inntrykk. Jeg kan den dag i dag oppleve å gå sammen med pappa og treffe hans pasienter fra 20 år tilbake på gaten som fortsatt husker han. Det er sterke møter med mye takknemlighet, varme og gjensidig gjensynsglede.

 

Hvorfor valgte du å spesialisere deg inne plastisk kirurgi?

 Plastikkirurgi er en liten gren innen kirurgi, men med et veldig bredt fagfelt. Jeg synes det er spesielt fascinerende fordi det ofte krever at operasjonsmetoden tilpasses den enkelte pasient. Etterhvert som man får mere erfaring og lærer seg flere operasjonsmetoder, blir det bare mere og mere interessant!

Ofte vil operasjonene vi utfører være viktige for å forbedre livskvaliteten for våre pasienter. Som plastikkirurg må man utøve sitt virke med varsomhet. I dette ligger det et betydelig ansvar i å gjøre kloke og veloverveide vurderinger for kirurgen, i samråd med pasienten.

 

Hvilke inngrep finner du spesielt interessante?

Jeg har alltid hatt en spesiell interesse for brystkirurgi. Interessen oppsto da jeg som kirurg begynte å behandle pasienter med brystkreft, og senere begynte med å rekonstruere bryst etter brystkreft. I dag operer jeg alle estiske brystoperasjoner som brystforstørring med implantat, brystreduksjon og brystløft, samt kosmetiske rekonstruksjoner av bryst med implantat.

Hos Akademikliniken utfører vi svært avanserte brystrekonstruksjoner ved implantatskifte med bruk av flere metoder: fettranplantasjon, implantat, og brystløft. Akademikliniken er og eneste klinikken i Norge som også benytter TIGR Mesh som vevsforsterker for å gjenoppbygge vev i brystene. TIGR Mesh er et nett som gir en ekstra støtte til bryst med løst vev og sikrer at implantatet holder sin form og fasong enda lengre.

Jeg har og en spesiell interesse for kirurgi knyttet til øvre del av ansiktet. Øynene er det første vi legger merke til i møtet med andre mennesker, men det er og det området som først blir preget av alderdom. Små korreksjoner kan gi store forandringer i utrykket som møter andre mennesker. Dette inkluderer panneløft, samt øvre og nedre øyelokksplastikk med fjerning eller forflytting av fett.

Jeg har også utviklet en stor interesse for operasjon av asiatiske øyelokk. Dette er avansert kirurgi fordi anatomien er veldig annerledes. Mange asiater har ønske om et mer åpent blikk. I tillegg kan mange være plaget av at øyevippene vender inn mot øyet pga. en manglende fold på øvre øyelokk. Det er viktig å forstå at asiater ønsker å bevare sitt etniske særpreg og utfører ikke operasjonen for å se mer vestlige ut.

Jeg gjør også en stor del kroppsmodulerende inngrep som bukplastikk, figurforming med fettsuging og rumpeforstørring.

 

Hvorfor har du valgt å jobbe for Akademikliniken?

 Jeg har vært heldig å få  tilegne meg mye erfaring i løpet av min karriere på offentlige sykehus og innen privat kosmetisk kirurgi. Erfaringen har vært avgjørende for at jeg er der jeg er i dag, og jeg ville ikke vært det foruten.

Akademikliniken er forholdsvis nyoppstartet i Norge, men er et bunnsolid og velutviklet klinikksystem i Sverige.  I tillegg får man jobbe med banebrytende kirurger som Dr. Per Hedén. Han er blant verdens mest profilerte kirurger for utvikling av nyskapende metoder innen brystkirurgi, som AK metoden. Alt vi drivere med er basert på vitenskapelig forskning, noe som er en ekstra trygghet for meg som kirurg.

I dag har vi 5 sykehus for kosmetisk kirurgi i Skandinavia. Dette gir oss som jobber som plastikkirurger ved Akademikliniken et stort faglig miljø med mange dyktige kollegaer. Vi møtes regelmessige til faglige møter med utveksling av de fremste behandlingsmetodene innen vårt fagfelt. I tillegg arrangerer Akademikliniken en årlig kongress i Stockholm, «Beauty Trough Science». Her har vi en unik mulighet til å etablere et nettverk av kollegaer fra hele verden. Akademikliniken har bragt meg videre og gitt meg faglig utvikling og stadig læring. Vi ufører ofte rekonstruksjoner etter mislykkede inngrep fra både inn- og utland, og vi får til og med jevnlig overført pasienter fra det offentlige helsevesenet for å utføre spesielt kompliserte inngrep.

Alt dette kommer våre pasienter til gode, og jeg får en arbeidshverdag som stadig gir meg muligheter og bedre kirurgiske resultater. Høy kompetanse og trygghet er vårt hovedfokus.

 

 

Er det spesielle utfordringer knyttet til plastikkirurgi i dagens samfunn?

 De senere årene har vi sett tendens til at stadig flere pasienter reiser til såkalte “lavpris-land” for å utføre kosmetisk kirurgi. Disse pasientene utsetter seg for stor risiko. For det første er det er ikke lett å ha oversikt over kirurgens faglige bakgrunn og erfaring, samt klinikkens ressurser og faglig standard. Man utsetter seg og for større infeksjonsfare, som for eksempel MRSA (multiresistente bakterier). Skulle noe gå galt under eller etter inngrepet er det ingen forsikring som dekker sykdom eller hjemtransport. Man er heller ikke dekket av Norsk Pasientskadeerstatning etter inngrep utført utenfor Norge. Opplever man komplikasjoner eller dårlig resultat er man i en vanskelig forhandlingssituasjon. Det kan være lang avstand til behandlingsstedet, og det er ofte uavklart på forhånd hvilke av disse merkostnadene klinikken dekker. I tillegg er både reise og opphold en kostnad som få på forhånd har tenkt på i denne situasjonen. Kostnadene ved å gjøre en eventuell korreksjon om operasjonsresultatet ikke er vellykket her hjemme er betydelig, da man ofte må utføre flere inngrep og avansert kirurgi.

 

Ønsker du en konsultasjon hos Dr. Mette Haga? Time kan bookes her>

Vår kirurgiske enhet på i Oslo kan nås på telefon 22 58 17 10 eller info@akademikliniken.no

 

Alle innlegg for Nyheter

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

* indicates requiredJeg gir mitt samtykke til at Akademikliniken behandler mitt navn, e-postadresse, hjemby og interesseområde for å sende ut nyhetsbrev og informasjon om virksomheten, fordeler samt rabatter via e-post.Tilbakekalling av samtykke

Du har rett til å når som helst tilbakekalle ditt samtykke ved å gi beskjed til Akademikliniken. Dette gjør du ved å sende en e-post til privacy@ak.se. I tilbakekallelsen må det fremgå hvem du er og hvilke personopplysninger tilbakekallelsen gjelder. Tilbakekallelse av samtykke innebærer at Akademikliniken ikke kan fortsette å behandle dine personopplysninger dersom ikke annen lovlig grunn foreligger. Akademikliniken skal informere deg dersom en slik lovlig grunn foreligger. Den behandling av personopplysninger som du har gitt samtykke til og som allerede har pågått frem til tilbakekallelsen er gjort, er dog lovlig og omfattes derfor ikke av tilbakekallelsen. Du kan også melde deg av ved å trykke på avmeldingslinken i et av Akademiklinikens nyhetsbrev.

For informasjon om hvordan Akademikliniken behandler dine personopplysninger og dine rettigheter som registrert – les mer på https://www.akademikliniken.no/personvernerklaering/