Effektiv behandling av pigmentflekker

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker (hyperpigmenteringer) er et hudproblem som vises som brune eller mørke flekker i huden. Det kan dreie seg om én eller flere enkelte pigmentflekker som leverflekker, fregner og lentigo solaris eller mer utbredte forekomster som melasma, en hudtilstand med økt pigmentering i ansiktet, som forsterkes av sol.

Det kan være flere årsaker til pigmentflekker. Mange opplever å få det i forbindelse med graviditet, amming, hormonforandringer eller etter soleksponering.

Hvorfor får man pigmentflekker?

Pigmentflekker er områder i huden med mørkere farge og skyldes ofte en overproduksjon av melanin eller en skjevfordeling av melaninet i huden slik at melaninet klynger seg sammen på enkelte steder. Pigmentcellene (melanocyttene) våre ligger i huden og produserer melanin. Melaninet i huden er det som gir hudfargen vår, mengden som produseres avhenger av hvilken underliggende hudtype man har.

Huden danner ofte pigmenter for å beskytte huden mot skadelige UV stråler, det er derfor man blir brun når man utsetter huden for sol. Pigmentflekker oppstår oftere når man kombinerer soling med lite eller ingen bruk av solbeskyttelse. Arv, hormoner og genetiske faktorer kan også spille inn. For eksempel er gravide mer utsatte for å få pigmentflekker.  Man kan også få økt pigmentering av skader i huden (arr etter hviser, myggstikk, sår etc) eller på grunn av underliggende sykdommer.  I mange tilfeller kan det ta flere år fra man har utsatt huden for skade, sol etc. til pigmentflekkene kommer frem.

Lang erfaring med behandling av pigmentflekker

Hos Akademikliniken har vi lang erfaring med pigmentbehandling, og tilbyr effektiv fjerning av pigmentflekker. Vi har flere ulike metoder som vi kan benytte, enten alene eller i kombinasjon med andre slik som: IPL , medisinsk krembehandling med  ZO SkinHealth, PRX eller Fraxel. Vi tilbyr behandling av pigmentflekker i OsloBergen og Stavanger.

Hva er best av laser/IPL og kremer for pigmentflekker?

Pigmentflekker kan deles i to hovedkategorier – de dype, litt vanskelige pigmenteringene (som f.eks Melasma) og de mer overfladiske mindre pigmenteringene som kommer i flekker (fregner, aldersflekker, lentigo etc)

De dype pigmenteringene kan av og til forverres ved bruk av laser og bør derfor alltid behandles med medisinske kremer. Mindre flekker er flotte å behandle med f.eks Nordlys IPL/laser og peelinger. I mange tilfeller er det lurt å gjøre begge deler. Kremer for å forberede huden for laser og for å vedlikeholde resultatet i etterkant. Våre erfarne kosmetiske sykepleiere har lang erfaring med slike behandlingen og kan hjelpe deg å finne ut hva som vil passe best for deg.

Pigmentbehandling med IPL (laser)

Akademikliniken har over 25 års erfaring i å behandle mindre pigmentflekker og solskader med IPL. Behandlingen er skånsom og effektiv for overfladiske pigmenter.

Det er viktig at du ikke soler deg minst 4 uker før du skal gjøre en behandling, og du skal også unngå direkte sol på det behandlede område minst 4 uker etter.

Før behandling renser vi huden, barberer bort eventuelle hår, legger på en ultralydgele og så behandler vi over området.

Behandlingen er varm og kan føles som om man slipper en strikk på huden for hver laserimpuls. Etter behandlingen fjerner vi ultralydgeleen og legger på beskyttende solfaktor.

I etterkant er det ganske vanlig at pigmentene blir mørkere i alt fra et par dager og opp til en uke. Etter dette vil pigmentene gradvis flasse av og bli borte. Det er vanlig med 2-4 behandlinger og det bør gå minst 4 uker mellom hver behandling. Du kan alltid booke en generell hudkonsultasjon hos oss dersom du er usikker på hva som er best for deg. Du kan også booke en direkte konsultasjon Pigment IPL.

 

Pigmentbehandling med ZO Skin Health Medisinske kremer

For dypere pigmenteringer som for eksempel melasma anbefaler vi alltid et kraftigere kremprogram med ZO Skin Health. Det kombinerer kraftigere virkestoffer for å stabilisere melanocyttene i huden.

Du kommer først inn til en konsultasjon hvor vi ser på deg og huden din, går gjennom litt helseinformasjon og litt historikk rundt dine pigmenteringsproblemer. Deretter får du satt opp en individuell kur som gjerne har en varighet på 12-24 uker. I løpet av denne perioden følger vi deg opp jevnlig for å se hvordan det går og justerer underveis dersom det er nødvendig. I etterkant av kuren vil du få anbefalt et vedlikeholdsprogram som du kan fortsette å bruke for å opprettholde resultatet. I de kraftigste tilfellene vil man sette opp videre kontroller for å vurdere om du må gå på ny kur.

Noen ganger vil vi anbefale en forbehandling med kremer før du kombinerer behandlingen med IPL, Fraxel, Peel etc. Vi vil også i disse tilfellene gi deg en anbefaling på vedlikeholdsprogram slik at du har et daglig hudpleieregime som hjelper de å opprettholde et godt resultat.

Før behandling

Du skal ikke være gravid eller ammende når du gjør en behandling mot pigmentflekker. Flere behandlinger skal ikke utføres på gravide og ofte er det bedre å avvente behandling til hormonene har stabilisert seg litt. Før de fleste typer behandling mot pigmentflekker er det viktig at du ikke soler deg. Gjelder det laser eller IPL skal du unngå å utsette området du skal behandle for sol i minst 4 uker. Skal du gjøre peeling eller annen hudbehandling skal du unngå reseptbelagte kremer i opp mot en uke. Sjekk gjerne med behandleren din i forkant dersom du er usikker. Skal du i gang med en krembehandling med ZO Skin Health trenger du ikke å tenke på noe i forkant.

Etter behandling

Du skal alltid unngå å sole det behandlede område etter en behandling mot pigmentflekker. Varigheten kan variere, dette vil du få grundig informasjon om ved konsultasjon eller behandling. Vi anbefaler at du aldri er ute uten å bruke minst SPF30 dersom du har pigmentflekker. Ved kraftigere behandlinger anbefaler vi at du bruker SPF50 i noen uker. Husk at en del UV stråler også finnes på dager hvor det regner, snør eller er overskyet.

Hvordan kan jeg sikre et godt og varig resultat?

Det er alltid viktig at du har realistiske forventninger i forhold til behandling av pigmenter. Enkelte typer pigmenteringer, som for eksempel Melasma, er kroniske og du må påregne jevnlig vedlikeholdsbehandling for å holde resultatet i sjakk. I enkelte tilfeller kan det være nok å fortsette på mildere krembehandlinger, men i enkelte tilfeller må du påregne å gjøre kraftigere behandlinger med jevne mellomrom. Vi anbefaler alltid at du bruker minimum solfaktor 30, hver dag og generelt unngå å utsette utsatte områder for direkte soling.

Kommer pigmentflekker tilbake?

Pigmentflekker er i stor grad kroniske og du må derfor regne med at det kan komme noe tilbake. Blir du f.eks gravid eller gjennomgår andre større hormonelle forandringer kan pigmentene komme tilbake. Det samme kan skje dersom du soler deg mye.