Skånsom og effektiv behandling med Nordlys IPL

Hva er Nordlys IPL?

Candela Nordlys IPL (Intense Pulsed Light) er en IPL laserbehandling som bruker bredspektret lys til å effektivt behandle mange ulike indikasjoner. Sammenlignet med lasere som bare bruker en bølgelengde, er IPL med sitt brede spekter av bølgelengder, mer skånsomt mot huden og gir mindre bivirkninger uten at det går på bekostning av resultatene. Det er lett å forveksle IPL med laser, men den største forskjellen fra laser er at IPL  kan levere større energier på bølgelengder.

Vi har utvidet vår Nordlys med Nd-Yag laser håndstykke for sprengte blodkar på ben samt et Frax håndstykke for fraksjonert laserbehandling for hudforbedring.

Hva kan behandles med Nordlys IPL?

 • sprengte blodkar
 • pigmentflekker
 • IPL hårfjerning
 • aknearr/arr (røde)
 • rosacea, rødhet i ansiktshuden, særlig sentralt i ansiktet.
 • acne
 • fødselsmerker
 • spider nevus, rød flekk som har spredning
 • venous lakes, en utvidelse av blodkar som gir en myk, blå-lilla farget utvekst
 • cherry angiomas, også kjent som røde føflekker
 • solskader
 • røde kinn
 • couperose, også kjent som sprengte blodkar

Hvordan foregår en behandling med IPL?

Området som skal behandles fotograferes, barberes om nødvendig og sprites av. I de fleste tilfeller påføres en ultralydgelé for å forsterke lysets gjennomtrenging i huden, slik at den kommer ned til de områdene som skal behandles. Før behandlingen igangsettes får du beskyttelses- eller tape-briller som beskytter øynene dine. Deretter legges laserens prisme på hudoverflaten hvor et lysglimt indikerer lysimpulsen. I de fleste tilfeller er behandlingen varm og litt stikkende, som om man slipper en strikk på huden.

Ved behandling oppnås en absorbering av melaninet i pigmentflekker eller hår, eller i hemoglobinet i blodkarene som skal behandles. Lyset omgjøres til varme, som så igjen ødelegger de målcellene som skal behandles. Rett etter behandlingen kan huden kjennes varm og kanskje litt rød. Vi kjøler huden din ned etter behandlingen og du får alltid på en beskyttende solfaktor dersom du har behandlet i ansiktet. IPL behandlingen gir ingen åpne sår, men det er vanlig å bli rød og noe hoven etter behandlingen. Har du behandlet sprengte blodkar kan du også oppleve å få såkalt purpura eller mindre blåmerker noen dager, om ønskelig kan dette dekkes med krem. Etter en behandling kan man gå rett tilbake til jobb.

Etter behandling med IPL

Du skal alltid unngå å sole det behandlede område etter en behandling med IPL. Varigheten kan variere, dette vil du få grundig informasjon om ved konsultasjon eller behandling. Vi anbefaler at du aldri er ute uten å bruke minst SPF30 dersom du har pigmentflekker. Ved kraftigere behandlinger anbefaler vi at du bruker SPF50 i noen uker. Husk at en del UV stråler også finnes på dager hvor det regner, snør eller er overskyet.

Er man behandlet for sprengte blodkar, kan man på grunn av en koagulering av de ødelagte årene, noen ganger få en blålig misfarging rett etter behandling. Denne er forbigående og kan dekkes med make-up.

Etter behandling av pigmenter med IPL, vil huden kunne fremstå som litt «skitten» og pigmentflekkene kan bli noe mørkere, noe som kommer av at pigmentet blir avstøtt fra huden. Denne prosessen kan ta fra 5-12 dager før alt er borte.

Før du drar fra klinikken, vil du få utdelt et informasjonsskriv om selve behandlingen som er blitt utført samt informasjon om vanlige reaksjoner og mulige bivirkninger.

Hvis det er noe du lurer på, er det bare å ta kontakt med oss.

Vedlikehold av huden etter IPL-behandling

For at du skal kunne beholde et godt resultat på lengre sikt, anbefaler vi at du utfører det antall behandlinger du får anbefalt på konsultasjonen. For enkelte behandlinger kreves oppfølging med vedlikeholdsbehandlinger for å opprettholde resultatet.

I tillegg er det viktig at du pleier huden din regelmessig, og beskytter den mot solen.

Hos Akademikliniken får du god informasjon om hudpleie og bruk av de forskjellige produktene som er tilpasset deg og din hudtilstand. Vi fører medisinske hudpleieserier fra Akademikliniken og ZO Skin Health.

Kan jeg få behandling på samme dag som jeg kommer til konsultasjon?

Hvis du velger å gå videre, setter vi opp en time hos en av våre erfarne sykepleiere. Behandling kan i enkelte tilfeller utføres i forbindelse med konsultasjonstimen. For enkelte laserbehandlinger, samt tidkrevende behandlinger, må imidlertid en ny time settes opp.

For å kunne utføre en behandling skal man ikke være brun. Man må derfor ikke ha vært i solen eller brukt selvbruningskrem de siste 4-6 ukene før behandlingen. Gravide behandles ikke.