Rekonstruksjon av bryst

Hva er brystrekonstruksjon?

Brystrekonstruksjon er et kirurgisk inngrep som bygger opp eller rekonstruerer et bryst ved misdannelse eller etter operasjon for brystkreft.

Brystkreft er den vanligste formen for kreft hos kvinner i den vestlige verden. Det normale inngrepet ved brystkreftoperasjoner er at hele brystet, inklusiv brystvorten samt kjertlene i armhulen, fjernes. Inngrepet etterlater en helt flat brystkurv, med arr som løper tvers over brystet og uten noen vorte og vorteknopp. Våre kirurger har mange års erfaring og kunnskap i å bygge opp et nytt bryst med rekonstruktive inngrep.

Brystrekonstruksjoner etter kreftsykdom

Brystrekonstruksjon etter kreftsykdom kan enten utføres samtidig med fjerning av kreftsvulsten, altså primær konstruksjon.  Gjenoppbygging av et fjernet bryst foregår oftest en stund etter brystkreftoperasjonen. Ved sekundær rekonstruksjon av bryst utføres inngrepet en tid etter at all behandling for brystkreft er ferdig, som oftest minst et halvt til ett år etter kreftkirurgien.

Senere studier viser at de fleste kvinner som rammes foretrekker en umiddelbar rekonstruksjon (primær rekonstruksjon). I tillegg til at det finnes det tegn som viser at kvinner opptar det nye brystet bedre i sin kroppsidentitet hvis gjenoppbyggingen skjer i forbindelse med at man tar bort det syke brystet. Vi utfører kun sekundær brystrekonstruksjon etter kreftsykdom og ved misdannelser som for eksempel tubulære og assymetriske bryst eller misdannelser forårsaket av eldre implantater.

 

Hvordan skape volum i bryst etter brystkreft?

Vi bruker hovedsaklig to metoder som bygger volum i et bryst

 
 

Nøkkelfunn om brystkreft

 • Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner
 • Brystkreft utgjør 22 prosent av alle krefttilfellene hos kvinner totalt
 • I 2020 fikk 3424 kvinner diagnosen brystkreft
 • Også menn kan få brystkreft. I 2019 ble 29 menn diagnostisert
 • Gjennomsnittsalder ved diagnostisering de siste fem år er 62 år, og andelen som lever etter 5 år er stor, mer enn 90 %.
 • Ved utgangen av 2020 var det 52 750 mennesker som levde med eller hadde hatt brystkreft i Norge
 • 5-10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv
 • 601 mennesker døde av brystkreft i 2020

 
Fakta hentet fra brystkreftforeningen.no

Kan brystrekonstruksjon kombineres med andre inngrep?

Brystrekonstruksjon består ofte av flere typer inngrep for å oppnå et naturlig utseende. Eksempler på inngrep som kombineres er brystløft, brystforstørrelse med implantat, brystforstørrelse med fett og bruk av TIGR Mesh for å bygge opp og styrke brystvevet. Hvilken kombinasjonsinngrep som kan være aktuelt prater du med din kirurg om under en uforpliktende konsultasjon.

 

Hvordan foregår en brystrekonstruksjon?

Den enkleste måten å bygge opp et nytt bryst på, er å bruke et brystimplantat. Men vevet er ofte så stramt over brystkasseveggen, at det ikke er mulig å gjennomføre en enkel proteseimplantering uten å tilføre mer hud. Det kan man gjøre på forskjellige måter.

 • En metode er å stoppe inn en vevsutvider, en liten silikonballong, under brystmuskelen som suksessivt tøyes ut gjennom at man fyller på med koksaltløsning via en ventil som ligger under huden. Når vevet har strukket seg ut, erstatter man ballongen med et permanent implantat.
 • Et annet alternativ er at man låner vev fra andre deler av kroppen. Det kalles å gjøre en lambå.

I motsetning til ved en vanlig brystforstørrelse operasjon, bygger man kun opp det ene brystet med et implantat. Det fører mange ganger til at det nye brystet blir noe rundere og fastere i formen enn det brystet som ikke er operert. Derfor vil det alltid være en viss asymmetri etter gjenoppbygging av et bryst.

Erfaring asymetriske bryst

– Brystene har fått en naturlig fasong

«Jeg tok bryst forstørring hos Akademikliniken januar 2020, fra naturens side hadde det ene brystet mye mer heng enn det andre, dette fikset kirurgen lett uten å utføre løft! Brystene har fått en naturlig fasong med mer fylde og jeg er kjempe fornøyd med resultatet! Oppfølgingen både før, under og etter operasjon er over all forventning og jeg kan anbefale kirurgen ved akademikliniken på det varmeste! Tiden etter operasjon var lite smertefull, og arrene syns nesten ikke! Utrolig glad for at jeg valgte kirurgi ved Akademikliniken for mitt inngrep! Tusen takk :-)»

Fra legelisten.no

Brystimplantat vs eget fettvev ved brystrekonstruksjon

Selv om det er enklest å bruke brystimplantat har man de senere årene stadig gått mer over til å bygge opp det kvinnelige brystet ved hjelp av pasientens eget vev. Hvis et lite bryst skal bygges opp, kan dette gjøres gjennom forskyvning av ryggmuskulaturen eller fettransplantasjon til brystet fra magen. Årsaken til at man velger denne metoden er redusert risiko for komplikasjoner enn ved innsetting av brystimplantat i brystkassevev som har blitt strålebehandlet etter en brystkreftoperasjon. En annen fordel ved å benytte kroppens eget vev er at det nye brystet blir helt mykt og symmetrien mot brystet som ikke er operert blir bedre.

 

Rekonstruksjon av brystvorten og aerola

Hvis brystvorten har blitt fjernet i forbindelse med brystkreftoperasjonen, kan man skape en ny. Vorteknoppen kan lages på forskjellige måter:

 • den halve vorteknoppen på det gjenstående brystet flyttes over til den opererte siden
 • man kan skjære små hudfliker ut på det gjenoppbygde brystet der vorteknoppen skal plassers. Disse hudflikene legges rundt hverandre slik at man får en utstående knopp.
 • man kan bygge opp en vorteknopp med vev fra øreflippen eller fra en tå.

Når man har bygget opp vorteknoppen kan man skape en vortegård eller aerolaen ved en hudtransplantasjon fra innsiden av låret eller fra aerolgaen fra det andre brystet. I dag er det mer vanligere med å tatovere aerola området med en mørkere farge, noe som gir et naturlig utseende på den nye brystvorten og aerolaen.

Hvem egner seg for brystrekonstruksjon?

Alle kvinner over 18 år som ønsker brystrekonstruksjon er egnet for rekonstruksjon av brystene sine. Det legges vekt på hvilket resultat som kan oppnås og risiko forbundet med et kirurgisk inngrep. Vi anbefaler å utsette kirurgi til svangerskap, amming og eventuell vektnedgang da de påvirker brystfasongen. Som nevnt tidligere utfører vi kun sekundær brystrekonstruksjon etter kreftsykdom og korreksjoner/ justeringer etter tidligere primær og sekundær brystrekonstruksjoner etter kreftsykdom.

Brystrekonstruksjon er aktuelt for

Hva skjer etter brystrekonstruksjonen?

Etter operasjonen, får du ligge 3-6 timer på rommet ditt for pleie og smertelindring. Du kan dusje dagen etter operasjonen.

Etter omtrent én uke kommer du tilbake for en første kontroll, og etter 14 dager tar vi bort eventuelle sting som er igjen.

Etter en uke kan de fleste begynne å jobbe, og etter 3-6 uker kan du begynne å trene igjen. Før dette anbefaler vi rolige spaserturer. Du bør unngå å strekke arrene i løpet av de første tre månedene. Tilhelingsprosessen er veldig individuell, derfor er det viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Unngå å sole arrene i løpet av de første seks månedene.

Den første konsultasjonen

Den første konsultasjonen handler om å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Du får blant annet informasjon om hvilke behandlinger som imøtekommer resultatet du ønsker, og hvilke forbedringer du kan forvente deg.

 

Før- og etterbilder – brystrekonstruksjon

I henhold til markedsføringsloven er det ikke lov å vise før-og etterbilder av plastikkirurgiske inngrep. Altså kan vi ikke vise bilder tatt før inngrepet med resultatene etterpå. Du kan under den uforpliktende konsultasjonen hos plastikkirurg se før- og etterbilder hvor du har muligheten til å vurdere kirurgens estetikk og håndverk i tillegg til å få en forståelse av hva inngrepet innebærer.

 

Pasientkoordinatoren – din beste venn gjennom hele reisen

Etter konsultasjonen treffer du en av våre dyktige koordinatorer som jobber for at du skal føle deg trygg på avgjørelsen din og at du får den informasjonen du trenger. Bestemmer du deg for å gjennomføre operasjonen, booker du tid som passer, og får pasientavtalen og informasjon om inngrepet med deg hjem.
Kirurgi er en stor avgjørelse og det er viktig for oss at du er mest mulig forberedt og sikker i valget ditt. Ta kontakt om du lurer på noe, vi hjelper deg mer enn gjerne.

 

Utsettelse av operasjonen

Er du forkjølet, hoster, har feber eller mistanke om smitte, må du ringe oss slik at slik at vi kan vurdere om operasjonen må utsettes og en annen kan få din operasjonstid. Vi vil da trenge en legeerklæring fra din fastlege. Vi vil også vurdere hvorvidt en antibiotikakur eventuelt kan startes. Se øvrige betingelser for avbestilling i «Pasientavtale ved operasjon».

Før operasjonen

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

Les mer om forberedelsene

På operasjonsdagen

Sammen med plastikkirurgen din går du gjennom de siste detaljene før operasjonen og kirurgen tar bilder av operasjonsmarkeringene.

Les mer om operasjonsdagen

Etter operasjonen

Det er vanlig med smerter,  hevelse og ømhet i ansiktet de første døgnene etter operasjonen.

Les mer om tiden etter operasjon

Hva er inkludert i prisen?

Hos Akademikliniken er observasjon etter operasjonen inkludert i prisen.  Du blir fulgt opp av sykepleier som passer godt på deg og sørger for riktig smertelindring. Dette reduserer også risiko for komplikasjoner som blodpropp og blødning betraktelig.  Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg og ivaretatt i tiden etter operasjonen, derfor er det ingen begrensning for antall kontroller hos sykepleier den første tiden. Derimot er det én etterkontroll hos kirurgen din. Skulle det være behov for små korreksjon vil du sammen med kirurgen kunne bli enig om rammer for videre løp.

Hva koster brystrekonstruksjon?

 

Konsultasjon fra 625,-
Online konsultasjon fra 625,-
Second opinion (inngrep utført på annen klinikk) fra 1 875,-

 

Brystforstørrelse m/implantater fra 39 900,-
Brystforstørrelse m/fett fra 62 500,-
Brystrekonstruksjon Etter avtale
Rekonstruksjon brystvorte fra 22 000,-
Innsunkne brystvorter fra 17 700,-

 

Bestill time

Vi utfører brystkirurgi kun i Oslo. Priser på 2. gangs operasjoner forutsetter at første operasjon er utført av Akademikliniken.   


   


   

   


   
   

   

  Våre kirurger som utfører brystrekonstruksjon i Oslo:

   

  Bjørn Tvedt

  Innhold godkjent av: Mette Haga

  Meld deg på vårt nyhetsbrev!

  * indicates required  Jeg gir mitt samtykke til at Akademikliniken behandler mitt navn, e-postadresse, hjemby og interesseområde for å sende ut nyhetsbrev og informasjon om virksomheten, fordeler samt rabatter via e-post.  Tilbakekalling av samtykke

  Du har rett til å når som helst tilbakekalle ditt samtykke ved å gi beskjed til Akademikliniken. Dette gjør du ved å sende en e-post til privacy@ak.se. I tilbakekallelsen må det fremgå hvem du er og hvilke personopplysninger tilbakekallelsen gjelder. Tilbakekallelse av samtykke innebærer at Akademikliniken ikke kan fortsette å behandle dine personopplysninger dersom ikke annen lovlig grunn foreligger. Akademikliniken skal informere deg dersom en slik lovlig grunn foreligger. Den behandling av personopplysninger som du har gitt samtykke til og som allerede har pågått frem til tilbakekallelsen er gjort, er dog lovlig og omfattes derfor ikke av tilbakekallelsen. Du kan også melde deg av ved å trykke på avmeldingslinken i et av Akademiklinikens nyhetsbrev.

  For informasjon om hvordan Akademikliniken behandler dine personopplysninger og dine rettigheter som registrert – les mer på https://www.akademikliniken.no/personvernerklaering/