Protesebytte etter 20 år med implantater – «brystene mine var i dårlig forfatning»

Bryst

Mange kvinner opplever kroppslige forandringer i løpet av livet.

Spesielt vanlig er det at brystene med årene endrer form og fasong, særlig etter gjennomgått svangerskap og amming. For de som tidligere har hatt en brystforstørring med implantat, kan man også oppleve at resultatet forandrer seg med årene. Det resultatet man en gang var fornøyd med, har mistet form og fasong.

Navn er endret da pasienten ønsket å være anonym, vi har valgt å kalle henne Line.

Line opererte brystene sine da hun var 21 år og fikk satt brystimplantatene over muskelen, som var svært vanlig på denne tiden. Med årene begynte hun å merke forandringer i brystene,- huden på brystene etterhvert ble svært tynn og at implantatene ble mer og mer synlige under huden. Om brystimplantatene legges over muskelen uten at kjertelvevet har tilstrekkelig tykkelse er det større sjanse for at man med tiden kan både kjenne og se kantene på implantatene, spesielt hvis man opplever å få ripling eller fortykkelse av hinnen omkring implantatet.

 

«Da jeg var 21 år tok jeg en brystforstørrelse der implantatene ble lagt over brystmuskelen. Jeg fikk to barn som jeg fullammet, gikk opp og ned i vekt gjennom årene og nå, 21 år senere, var mine bryster i skikkelig dårlig forfatning. Huden på brystene var så tynn at det var synlige bulker av implantatets overflate, i tillegg hadde det utviklet seg et skikkelig heng, og brystene var slett ikke som de engang hadde vært. Hadde jeg falt kunne det gått riktig ille, da det var så tynt vev som beskyttet implantatene.»

 

Hos en erfaren brystkirurg på Akademikliniken vil man måle tykkelsen på eget brystvev for å bestemme om implantatet bør legges under kjertelvevet, eller delvis under den store brystmuskelen. Hos pasienter med tynt brystvev gir muskelen en ekstra polstring som gir mykere kurver og overganger og resultatet ser mer naturlig ut. Om implantater får synlige kanter og overflate, kalles dette for ripling. Det gir et svært unaturlig preg. Ripling er veldig vanlig å se hos pasienter med eldre implantat, som gjennom årene har fått et tynnere brystvev etter svangerskap og vektendringer.

 

– «Skulle jeg legge meg under kniven igjen, så skulle det være hos Mette Haga»

«Jeg kontaktet Mette Haga, og nettopp henne, fordi jeg har sett hvilket arbeid hun har gjort på flere av mine klienter. Blant annet en meget omfattende operasjon på en kropp som hadde gått gjennom to mislykkede operasjoner via offentlig sykehus tidligere. Jeg var ikke i tvil om at skulle jeg legge meg under kniven igjen så skulle det være hos Mette Haga.»

– Jeg tok kontakt med Mette i oktober 2022 og min bestilling var: bytte implantater og ikke noe mer. Men da Mette så mine bryster var det ikke tvil om at dette måtte gjøres noe med; raskt og mer omfattende enn jeg trodde.

 

Det som er unikt hos oss på Akademikliniken er at vi skreddersyr hvert inngrep for hver enkelt pasient med hensyn til valg av implantat form, ulike implantat typer og med ulik overflate. I tillegg til dette vil vi vurdere om det er behov for oppbygging av eget vev i form av et nett som en vevsforsterker, fettransplantasjon til brystet, eller om det samtidig bør gjøres et brystløft. Alt dette vurderes grundig for å oppnå det beste resultatet, og med mål om at resultatet skal være varig. Mange kvinner kan komme med en ide om hva de ønsker å få utført, utenom å vite hvordan resultatet vil se ut i etterkant. Ofte må det mer kompliserte teknikker og kombinasjonsinngrep til for å sikre et pent resultat, som varer.

 

– Mette forklarte meg at hun kunne ikke utføre en «enkel» operasjon på meg, da det ikke ville bli et pent og holdbart resultat. Det hun anbefalte meg var å ta ut implantatene, legge nye dråpeformede implantat under brystmusklene, benytte TIGR Mesh for å gi mest mulig støtte og beskyttelse, og i tillegg utføre et brystløft for å få en så fin og naturlig form som mulig.

Jeg forstod med en gang at det eneste riktige å gjøre er å lytte til Mette da hun er en meget erfaren kirurg, og den eneste i landet som utfører operasjon med TIGR Mesh. Jeg investerte en «formue» på meg selv, og det valget er jeg 100% fornøyd med. Nå har jeg to bryst som ikke bare ser helt perfekte ut, men de er trygge og holdbare.»

 

Mette er den eneste kirurgen i Norge som benytter TIGR Mesh, og har lang erfaring med dette for gjennskape form og stabilitet ved implantatbytte. Nettet forsterker vevet i brystet, og integreres i kroppens eget vev. Dette bidrar til å løfte, styrke og gjenoppbygge brystene for at de skal tåle å holde på vekt av implantatene.

«Det er viktig for meg som kirurg å kunne levere et resultat som varer, og pasienten kan være fornøyd med i mange år fremover, fremfor å skape et resultat som ikke er holdbart i lengden. Den individuelle tilpasningen jeg gjør for hver pasient med tanke på implantat type, form, volum, overflate og eventuell forsterkning med bruk av nett eller fett er med på å skape en skreddersydd løsning som ikke alle brystkirurger kan tilby.» – Dr. Mette Haga

 

– «Helt fra første konsultasjon frem til siste sluttkontroll har vært en fin og betryggende opplevelse.»

 

«Jeg har fått svar på spørsmål som jeg har lurt på i forkant av operasjonen, jeg ble fulgt opp av Mette noen dager etter operasjon da jeg var urolig i forbindelse med drenene, om jeg blødde for mye. Jeg har blitt beroliget og følt meg trygg hele veien. Nå har det gått 6 måneder og jeg har fortsatt noe vondt, men det er naturlig med tanke på den omfattende operasjonen jeg har tatt.»

Det er viktig for meg å presisere at Mette er en kirurg som er svært presis og ekstremt detaljert, og ikke minst hun er kvinne selv, som etter min mening er prikken over i’en. Hun kunne relatere seg til utfordringene jeg opplevde og hadde en klar visjon på hvordan hun best kunne skape et varig resultat. Mette er grunnen til at mine bryster er blitt så fine som de er i dag. Jeg har allerede anbefalt henne til flere.»

 

Les også: derfor bør du velge Akademikliniken ved brystoperasjon