Dette må du vite før en operasjon

Når du har bestemt deg for at du vil opereres, er det flere ting du bør vite. For å sikre et høyt nivå av pasientsikkerhet, er det tider hvor vi vil si nei til en operasjon eller be deg følge visse retningslinjer, for at en operasjon skal vurderes. En sunn livsstil er en av de generelle justeringene du kan gjøre for å optimalisere forutsetningene for et godt operasjonsresultat. Før konsultasjonen skal du fylle ut en helseerklæring, som ligger til grunn for vurderingen av din helse. Det er av største betydning at du legger inn all relevant informasjon her så detaljert som mulig. Mangler opplysninger om for eksempel medisiner, tidligere sykdommer eller dersom det gis feil informasjon, kan dette medføre alvorlige risikoer under og etter operasjonen. Hvis du ikke er sikker på hvilken informasjon som er viktig, ta det opp med kirurgen din under konsultasjonen.

Retningslinjer

Blodtrykk

Hvis du har høyt blodtrykk, må du sjekke det på helsestasjonen og gi oss beskjed om resultatet av den kontrollen ved konsultasjonen eller etter konsultasjonen, slik at vi kan fortsette operasjonsplanleggingen. Høyt blodtrykk øker risikoen for komplikasjoner som vi ønsker å unngå.

BMI

Overvekt og fedme defineres enklest ved hjelp av BMI (Body Mass Index), som er et mål på forholdet mellom vekt og høyde. Mennesker er bygd forskjellig og BMI er ikke et eksakt mål, f.eks. svært muskuløse mennesker har ofte høy BMI, som da skyldes høy andel muskelmasse og ikke overvekt eller fedme. Ved Akademikliniken sier vi normalt nei til personer som på grunn av overvekt har en BMI på over 30 eller som på grunn av undervekt har en BMI på under 18, da dette øker risikoen ved narkose og gjør helingen vanskeligere. Du kan selv beregne BMI på følgende måte: vekt (i kg)/høyde (i m)* høyde (m) f.eks.: 75kg/(1,6 * 1,6m)=29,3.

Diabetes

Ettersom du må faste før operasjonen, er det viktig at vi vet om du har diabetes og hvordan den behandles for å optimalisere operasjonsplanleggingen sammen med anestesilegene på best mulig måte for deg.

Alkohol

Du må planlegge operasjonen slik at du kan slutte å drikke alkohol 2 uker før og 2 uker etter operasjonen fordi alkohol blant annet kan øke risikoen for blødninger.

Røyking

Du må slutte helt med nikotin 4 uker før og 4 uker etter operasjonen. Dette gjelder først og fremst røyking, men også snus, nikotinplaster og tyggegummi har negativ innvirkning på resultater og risiko Ved enkelte operasjoner kan en viss nikotinbruk aksepteres, men dette må diskuteres med din ansvarlige kirurg. Det kirurgiske resultatet kan bli kompromittert med forsinket sårtilheling, økt risiko for infeksjon og skjemmende arr.

Kosttilskudd

Du må slutte helt med vitaminer, urtemidler og kosttilskudd 2 uker før og 2 uker etter operasjonen da disse kan øke blødningstendensen.

Fasting

Du må ikke spise 6 timer før ankomst til klinikken. Dette gjelder også suppe, yoghurt, melk og lignende. Etter det kan du kun drikke vann, kaffe eller te uten melk inntil 2 timer før ankomst til klinikken. Etter det må du ikke spise/drikke noe i det hele tatt. Risikoen for anestesi øker betydelig hvis du har mat eller væske i magen. Hvis du gikk glipp av denne instruksjonen, vil operasjonen din bli utsatt eller kansellert og planlagt på et annet tidspunkt. Ved operasjon med lokalbedøvelse gjelder faste 2 timer før ankomst til klinikken