Sprengte blodkar i ansikt

Hva er sprengte blodkar?

Sprengte blodkar kan også kalles teleangiektasier og er overfladiske blodkar med veldig liten diameter (0,1 - 2mm). Karene ligger overfladisk og forekommer stort sett i ansiktet på kinn, hake, på nesen og rundt nesevingene. Sprengte blodkar er ufarlig og behandles stort sett av kosmetiske hensyn.

Vi behandler sprengte blodkar som

 • synlige kar
 • rosacea
 • diffus rødme
 • cherry angiomer
 • mindre fødselsmerker
 • solskader
 • couperose
 • venous lakes
 • røde kinn

 

Sprengte blodkar kan utarter på ulike måter. Ved hjelp av Nordlys IPL eller Nordlys Nd Yag  behandler vi de sprengte blodkarene effektivt. Behandlingen er svært effektiv, og i mange tilfeller vil man se forbedringer allerede etter èn gang.

De vanligste årsakene til sprengte blodkar er

Behandling av sprengte blodkar med IPL (laser)

Før behandling renser vi huden, barberer bort eventuelle hår, legger på en ultralydgele og så behandler vi over området.

Behandlingen er ganske varm og kan føles som om man slipper en strikk på huden for hver laserimpuls. Etter behandlingen kjøler vi huden litt ned, fjerner ultralydgeleen og legger på beskyttende solfaktor.

I etterkant er det ganske vanlig å være rød og litt hoven. Du kan også få blåmerker som sitter noen dager. Hevelsene er stort sett på det kraftigste dagen etter behandling for så å gå gradvis ned.  Det er vanlig med gjennomsnittlig 2-4 behandlinger og det bør gå minst 4 uker mellom hver behandling. Du kan alltid booke en generell hudkonsultasjon hos oss dersom du er usikker på hva som er best for deg. Du kan også booke en direkte konsultasjon for sprengte blodkar IPL.

 

Behandling av sprengte blodkar egner seg ikke for

 • gravide eller ammende
  ofte er det bedre å avvente behandling til hormonene har stabilisert seg litt.
 • de som er solbrune

Før du behandles for sprengte blodkar er det viktig at

 • du unngår å utsette området som skal behandles for sol de siste 4 ukene
 • du ikke tar medikamenter som virker blodfortynnende noen dager før behandling. Merk at du kun må slutte på reseptbelagte medisiner etter avtale med din egen lege.

Etter behandling av sprengte blodkar

Du skal alltid unngå å sole det behandlede område i minst 4 uker etter en behandling mot sprengte blodkar. Vi anbefaler generelt at du aldri er ute uten å bruke minst SPF30. Ved kraftigere behandlinger anbefaler vi at du bruker SPF50 i noen uker, selv når du unngår sol. Husk at en del UV stråler også finnes på dager hvor det regner, snør eller er overskyet.

 

Hva er forskjellen på sprengte blodkar og åreknuter på bena?

Sprengte blodkar er en kosmetisk plage og forårsaker ikke fysisk ubehag. Åreknuter er en venesykom som kan gi fysiske smerter så vel som psykiske plager. Åreknuter vil ofte kunne kjennes uthevede utenpå huden og finnes som oftest i knehasene, leggene og innsiden av lårene. Åreknuter må behandles annerledes enn sprengte blodkar og det er ikke en behandling vi tilbyr på Akademikliniken.

Hva er Rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelsestilstand kjennetegnet av en kombinasjon av små sprengte blodkar og kviselignende utslett.  Rosacea har ingen kjent årsak, men kan påvirkes av sol, mat, alkohol, stress, varm mat og drikke med mer.

Rosacea er en hudlidelse som kjennetegnes av at det varierer litt i intensitet og det kan være helt individuelt hva den enkelte reagerer på. Områder som rammes er som oftest kinn, hake og nese, men i alvorlige tilfeller kan det også forekomme i hele ansiktet og også påvirke øynene.  Ved en kombinasjon av Nordlys IPL og medisinsk hudpleie kan vi hjelpe deg å finne en måte å holde problemene i sjakk på. Merk at enkelte kan trenge medikamentell behandling i tillegg.

Hva er spider nevus?

Spider nevus er mindre blodkar som ofte ser ut som om de stråler (mange synes det ser ut som en edderkopp ovenfra) ut fra et felles punkt i huden.  Det er blodårer som ofte kommer rett opp i huden fremfor å ligge langs hudoverflaten. Det kan være noe høyere trykk i disse årene, men de vil i de fleste tilfeller ha god effekt av noen behandliner med  Nordlys IPL.

Hva er venous lakes?

Venous lake – eller en venøs innsjø - er en liten, myk, komprimerbar mørkeblå til lilla blodutredelse som stort sett vil sitte på leppen langs leppekanten. Det er mest vanlig hos eldre mennesker og forekommer stort sett på solutsatte steder. Venous lake kan behandles med både IPL og Nd Yag.

Hva er Couperose?

Couperose er en samlebetegnelse på små overfladiske sprengte blodkar i kinn og rundt nesen og en mer eldre benevnelse som ikke brukes så mye nå

Hva er solskader?

Solskader er ofte en kombinasjon av sprengte blodkar og pigmentflekker forårsaket av sol og UV Stråling. Både kraftig solforbrenning og mer forsiktig soling over mange år kan gi solskader. Solskader kan se enten ut som bruke flekker eller mer rødlige flekker med eller uten tydelige blodkar. Kraftig solskadet hud vil også oftere ha dårlig elastisitet og mer rynker og linjer. Det kan ta mange år før solskader viser seg. Derfor kan du fint få pigmentflekker i voksen alder selv om du har vært flink med solbeskyttelse de siste årene dersom du var mye ute uten beskyttelse i ung alder eller har tilbragt mye tid i solarium.  Både pigmenter og sprengte blodkar kan behandles med IPL, men for kraftigere solskader må man ofte kombinere med andre behandlinger som peelinger, fraksjonert laser eller filler for optimalt resultat.

Hva er Cherry Angiomer?

Cherry Angiomer omtales også som kirsebærflekker. Cherry angiomer er en ansamling av blodkar i det øverste hudlaget og sess som små røde prikker og hudutvekster. De kommer vanligvis i 20 årene, og de som er disponert får flere med tider. Kirsebærflekker er ikke farlige, og behandling er kun kosmetisk. Cherry angiomer kan behandles både med IPL og Nd Yag.

Hva er røde kinn/ diffus rødme?

Enkelte kan plages av kinn som fremstår som generelt røde uten at man kan se tydelige blodkar. Dette kalles også for diffus rødme, flushing eller blushing. Røde kinn følges ofte av tidvis kraftig rødming, varmefølelse og at man kan se litt rødflammete ut etter hard trening eller stress. Ved å bruke behandling med IPL kan man redusere endel av de tynne karene som ligger ytterst i huden og få stor forbedring.

Før og etter behandling av sprengte blodkar

sprengte blodkar før/nå-bilder

Den første konsultasjonen

Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg, derfor er den første  konsultasjonen veldig viktig.

Under den uforpliktende konsultasjonen vil du treffe en av våre dyktige kosmetiske sykepleiere. som vil veilede deg gjennom behandlingen og hva du kan forvente deg av resultater. Konsultasjonen er både for at vi skal forstå deg og dine ønsker og for at du skal få svar på alle dine spørsmål. Ikke nøl med å ta kontakt, du kan også ringe oss gjerne om du har spørsmål.

Kan jeg få behandling på samme dag som jeg kommer til konsultasjon?

Hvis du velger å gå videre, setter vi opp en time hos en av våre erfarne sykepleiere. Behandling kan i enkelte tilfeller utføres i forbindelse med konsultasjonstimen. For enkelte laserbehandlinger, samt tidkrevende behandlinger, må imidlertid en ny time settes opp.

For å kunne utføre en behandling skal man ikke være brun. Man må derfor ikke ha vært i solen eller brukt selvbruningskrem de siste 4-6 ukene før behandlingen. Gravide behandles ikke.

 

Hva koster en behandling for sprengte blodkar?

 

Konsultasjon 350,-
Hudforyngelse IPL fra 3 500,-
Fjerning av pigmentflekker fra 1 100,-
Behandling av acne fra 1 700,-
Acnebehandling - touch up innen 4 uker fra 1 100,-
Behandling av sprengte blodkar fra 1 700,-

 

Bestill time

 

Prisen for en behandling avhenger av en rekke faktorer, som f.eks. hvilket område som skal behandles og størrelsen på området. Du får eksakt pris for din behandling under konsultasjonen. 

 

Vi tilbyr Nordlys IPL behandlinger i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, utført av erfarne og dyktige kosmetiske sykepleiere.

 
   

   

  Innhold godkjent av: Bjørn Tvedt

   

   

  Meld deg på vårt nyhetsbrev!

  * indicates required  Jeg gir mitt samtykke til at Akademikliniken behandler mitt navn, e-postadresse, hjemby og interesseområde for å sende ut nyhetsbrev og informasjon om virksomheten, fordeler samt rabatter via e-post.  Tilbakekalling av samtykke

  Du har rett til å når som helst tilbakekalle ditt samtykke ved å gi beskjed til Akademikliniken. Dette gjør du ved å sende en e-post til privacy@ak.se. I tilbakekallelsen må det fremgå hvem du er og hvilke personopplysninger tilbakekallelsen gjelder. Tilbakekallelse av samtykke innebærer at Akademikliniken ikke kan fortsette å behandle dine personopplysninger dersom ikke annen lovlig grunn foreligger. Akademikliniken skal informere deg dersom en slik lovlig grunn foreligger. Den behandling av personopplysninger som du har gitt samtykke til og som allerede har pågått frem til tilbakekallelsen er gjort, er dog lovlig og omfattes derfor ikke av tilbakekallelsen. Du kan også melde deg av ved å trykke på avmeldingslinken i et av Akademiklinikens nyhetsbrev.

  For informasjon om hvordan Akademikliniken behandler dine personopplysninger og dine rettigheter som registrert – les mer på https://www.akademikliniken.no/personvernerklaering/