Effektiv hårfjerning med Nordlys IPL

Hva er uønsket hårvekst?

Det er ingen klar grense mellom når hårvekst anses som normal eller unormal, det vil være ulikt for den enkelte med tanke på kjønn, alder, etnisitet og preferanser. Uansett kan hårvekst som oppleves som uønsket for den enkelte behandles med laser eller IPL.

Hirsutisme er begrep man benytter når kvinner opplever hårvekst i mer mannlig retning – det vil si økt hårvekst blant annet i ansiktet. Hirsutisme kan ha mange årsaker, men det vanligste er på grunn av hormonell påvirkning, for eksempel på grunn av PCO (Poly Cystiske Ovarier)

Hormoner kan generelt påvirke hårveksten og det er derfor mange opplever økt hårvekst i puberteten, ved graviditet og lignende.

Hva er best av laser eller IPL for hårfjerning?

Både laser og IPL fungerer på den samme måten. Det vil si at man benytter det mørke pigmentet i hårsekkene til å føre varme til hårroten og dermed ødelegge de cellene som sitter i hårroten som stimulerer håret til å gro.  Både laser og IPL er lysbehandlinger, forskjellen er at laser benytter seg av en bølgelengde  og en styrke og er et ensrettet lys (omtrent som en laser-pointer) mens IPL benytter seg av et bredspektret lys og bruker en rekke bølgelengder og styrker (f.eks. 500-950 nm)

IPL (Intense Pulsed Light) bruker bredspektret lys til å effektivt behandle mange ulike indikasjoner. Sammenlignet med lasere som bare bruker en bølgelengde, er IPL med sitt brede spekter av bølgelengder, mer skånsomt mot huden og gir mindre bivirkninger uten at det går på bekostning av resultatene.

Rent praktisk bruker mange termen IPL laser i og med at mange ikke vet forskjellen og at effekten er den samme.

Akademikliniken benytter  veludokumenterte Nordlys IPL fra Candela til å behandle uønsket hårvekst. Dette er den nyeste utgaven av maskinen på markedet og vi har mer enn 25 års erfaring med hårfjerning med IPL i Norge.

Alle kan i utgangspunktet behandles for hårfjerning, men følgende behandles ikke:

  • Gravide.
  • De med en hudinfeksjon i det planlagte området.
  • De som står på medisiner som gir lysømfintlighet.
  • Epileptikere (kan behandles, men gi beskjed til behandler før oppstart av behandlingen)

For å kunne utføre en behandling, skal man ikke være brun, og man må ikke ha vært i solen, eller brukt selvbruningskrem de siste 4 ukene før behandling.

Man skal ikke ha vokset, bleket eller nappet hårene før behandlingen.

Hvordan foregår en behandling med IPL?

Området som skal behandles fotograferes, barberes om nødvendig og sprites av. I de fleste tilfeller påføres en ultralydgelé for å forsterke lysets gjennomtrenging i huden, slik at den kommer ned til de områdene som skal behandles. Før behandlingen igangsettes får du beskyttelses- eller tape-briller som beskytter øynene dine. Deretter legges laserens prisme på hudoverflaten hvor et lysglimt indikerer lysimpulsen.  I de fleste tilfeller er behandlingen varm og litt stikkende, som om man slipper en strikk på huden.

Ved behandling oppnås en absorbering av melaninet i pigmentflekker eller hår, eller i hemoglobinet i blodkarene som skal behandles. Lyset omgjøres til varme, som så igjen ødelegger de målcellene som skal behandles.  Rett etter behandlingen kan huden kjennes varm og kanskje litt rød. Vi kjøler huden din ned etter behandlingen og du får alltid på en beskyttende solfaktor dersom du har behandlet i ansiktet. IPL behandlingen gir ingen åpne sår, men det er vanlig å bli rød og noe hoven etter behandlingen. Har du behandlet sprengte blodkar kan du også oppleve å få såkalt purpura eller mindre blåmerker noen dager, om ønskelig kan dette dekkes med krem. Etter en behandling kan man gå rett tilbake til jobb.

Behandling med IPL egner seg ikke for

  • gravide og ammende (ofte er det bedre å avvente behandling til hormonene har stabilisert seg litt.)
  • de som er solbrune.

Før IPL behandling er det viktig at

  • du unngår å utsette området som skal behandles for sol de siste 4 ukene
  • du unngår  selvbruningskrem de siste 4 ukene.

Før behandling med IPL hårfjerning

Du skal ikke være gravid  når du gjør en behandling mot hårvekst. Du skal heller ikke ha solt området du skal behandle på minst 4 uker.

Du skal også unngå å nappe, vokse, tråde eller bleke hår i forkant av en lasebehandling.

Akademikliniken er opptatt av at du skal føle deg trygg, derfor tar vi alltid en konsultasjon først dersom du ønsker dette. Denne er helt uforpliktende.

Du må fylle ut et helseskjema i tillegg til å lese gjennom informasjonsskjema om hårfjerning.

Deretter vil en av våre kosmetiske sykepleiere snakke med deg om dine ønsker og forventninger til behandlingen.

Under konsultasjonen vil du få informasjon om selve behandlingen, priser i tillegg til eventuelt ventetid, og det blir god anledning til å stille spørsmål. Dersom det er satt av tid, kan vi ofte gjøre behandlingen samme dag som konsultasjonen.

Hvordan foregår IPL hårfjerning?

Før behandling fjernes hårene i området som skal behandles med barberhøvel. Ved behandling påfører vi en ultralydgele for å lede lyset godt ned i huden. før vi stiller inn laseren etter din hudtype og hårvekst. Behandlingen gjennomføres med en applikator med et glassprisme som presses mot huden og sender ut kraftige “lysglimt”. Lyset varmer opp pigmentet (melaninet) i håret og føres ned til hårroten hvor det varmer opp og ødelegger de cellene som får håret til å gro. Når hele området er behandlet, fjerner vi ultralydgeleen og smører evt. med solfaktor eller Aloe Vera.

Behandlingen er kun effektiv på hår i vekstfasen, da disse fremdeles er festet til hårfollikkelen. Flesteparten av hårene befinner seg i hvilefasen, og dette er årsaken til at en trenger flere behandlinger. Generelt sett gjelder det at jo mørkere hår og jo lysere hud, desto raskere og bedre resultat.

De fleste vil i gjennomsnitt trenge 5-8 behandlinger, samt vedlikeholdsbehandlinger, da hormonelle forandringer i kroppen kan påvirke inaktive hårsekker. Intervallene mellom behandlingene varier fra 8-12 uker, alt etter hvilket område som skal behandles.

Antallet behandlinger avhenger også hvor på kroppen behandlingen skal utføres, og hvilken hår- og hudtype du har. Det bruker å være igjen enkelte hårstrå, men de er som regel mye tynnere enn det opprinnelige håret. Ved hormonelle forstyrrelser kan det være vanskeligere å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Hva skjer etter behandling med IPL hårfjerning

Du skal alltid unngå å sole det behandlede område etter en behandling mot uønsket hårvekst i minst 4 uker. Vi anbefaler at du aldri er ute uten å bruke minst SPF30 på ikke tildekkede områder på kroppen og SPF 50 ved aktiv soling.  Husk at en del UV stråler også finnes på dager hvor det regner, snør eller er overskyet.

Etter behandlingen vil det alltid sitte en liten rest av hår igjen i hårsekken og det kan for noen se ut som om hårene fortsetter å gro en tid etter behandlingen før hårene løsner og faller av. Dette kan ta alt fra et par dager til et par uker. Enkelte merker ikke at hårene faller ut da restene er veldig små – dette er også helt normalt.

Deretter vil du vanligvis oppleve en relativt hårfri periode før neste generasjon hår kommer frem.  Du kan være litt rød etter. behandling, men dette pleier å gi seg raskt.

Ettersom det er individuelt hvordan hårene responderer til behandlingen, er det viktig at du følger retningslinjene og informasjon du har fått av oss. Før du drar fra klinikken, vil du få utdelt et infoskriv om selve behandlingen som er blitt utført samt info om reaksjoner etter en slik behandling.

Etterbehandling

For at du skal kunne beholde et bra resultat på lengre sikt, anbefaler vi vedlikeholdsbehandling. I tillegg er det viktig at du pleier huden din regelmessig. Hos Akademikliniken får du god info om hudpleie og bruk av de forskjellige produktene som er tilpasset deg og din hudtilstand.

Vi fører medisinske hudpleieserier fra Akademikliniken og ZO Skin Health.

Hvem egner seg til IPL hårfjerning?

Vi kan i teorien fjerne laser på de fleste hudtyper, men vi er avhengige av at det er en viss kontrast mellom hud og hår. Hårfjerning vil fungere aller best på relativt lys hud med mørke hår. Vi også har egne tilpassede applikatorer for hårfjerning på mørkere hudtyper.

Det er viktig at hårene som skal fjernes er mørke brune eller sorte. Hårfjerning med IPL vil ikke fungere på lyse, hvite, grå eller røde hår, da de har for lite pigment til å bli ordentlig varme.

Generelt sett gjelder det at jo mørkere hår og jo lysere hud, desto raskere og bedre resultat. Det er også viktig at hårene har en viss tykkelse. Dunhår kan ikke behandles.

Behandlingen er kun effektiv på hår i en aktiv vekstfase, da disse fremdeles er festet til hårfollikkelen. Flesteparten av hårene befinner seg til enhver tid i hvilefase, og dette er årsaken til at en trenger flere behandlinger.

 

Hvor mange ganger tar man IPL hårfjerning?

Ved behandling av hårvekst som ikke er hormonelt betinget er det vanlig med gjennomsnittlig 4-6 behandling med 8-12 ukers mellomrom avhengig av område som skal behandles. Dersom man har uønsket hårvekst på grunn av hormonell påvirkning er det vanskelig å si hvor mange behandlinger man trenger da en gjerne danner nye hår hele tiden. 6-10 behandlinger til å begynne med og så vedlikeholdsbehandlinger  1-2 ganger i året er relativt vanlig.  For menn vil det også være behov for jevnlige vedlikeholdsbehandlinger da testosteronpåvirkning vil gjøre at menn danner noen nye håe hele tiden.

Kan jeg få mer eller tykkere hår av å barbere?

Nei – dette er en myte. Verken barbering, voksing eller tråding gir økt hårvekst, men dersom du barberer hår, vil du vanligvis barbere den tykkeste delen av håret som er mot roten og når håret vokser vil håret kunne føles stivere enn vanlig.

IPL hårfjerning i ansiktet

Det er helt normalt å ha hår i ansiktet. Så lenge hårene er mørke og ikke er dunhår kan de behandles. Har du kraftig hårvekst i ansiktet vil det som regel være en hormonell bakenforliggende årsak og du må vanligvis regne med flere behandlinger enn gjennomsnittet.

Områder som egner seg til IPL hårfjerning

Vi behandler hår på de aller fleste områder på kroppen med unntak av øyne/øyenbryn og genitale områder. Vanlige områder å behandle er for eksempel bikini, armhuler, legger, lår, rygg, ansikt, hake, overleppe, bryst, mage, fingre og tær.

Hva skjer under en konsultasjon?

Akademikliniken er opptatt av at du skal føle deg trygg, derfor utfører vi alltid en konsultasjon først. Denne er helt uforpliktende.

Du må fylle ut et helseskjema i tillegg til å lese gjennom informasjonsskjema basert på ønsket behandling. Deretter vil en av våre kosmetiske sykepleiere snakke med deg om dine ønsker og forventninger til behandlingen.

Under konsultasjonen vil du få informasjon om selve behandlingen, priser i tillegg til eventuelt ventetid, og det blir god anledning til å stille spørsmål.

Er det noe du er usikker på? Ring oss, vi er alltid tilgjengelige dersom du har spørsmål.

Kan jeg få behandling på samme dag som jeg kommer til konsultasjon?

Hvis du velger å gå videre, setter vi opp en time hos en av våre erfarne sykepleiere. Behandling kan i enkelte tilfeller utføres i forbindelse med konsultasjonstimen. For enkelte laserbehandlinger, samt tidkrevende behandlinger, må imidlertid en ny time settes opp.

For å kunne utføre en behandling skal man ikke være brun. Man må derfor ikke ha vært i solen eller brukt selvbruningskrem de siste 4-6 ukene før behandlingen. Gravide kan dessverre ikke behandles.