Allmänt hår 1

Hos oss får du alltid råd og hjelp til å velge riktig behandling fra en sertifisert spesialist. Se våre ulike typer løsninger og metoder som påvirker ønsket eller uønsket hår.

Håret er laget av keratin. Det er et spesielt protein som også er grunnmaterialet for neglene våre og som finnes i huden vår som et slags beskyttende materiale. Hvert hårstrå har tre forskjellige lag. Det ytterste laget kalles cortex og det innerste er medulla.

Det ytterste laget er tynt og fargeløst, og beskytter den tykkere cortex som inneholder melanin. Hårfargen vår avhenger av typen melanin vi har. Det finnes to typer melanin. Eumelanin gir brunt og svart hår, pheomelanin får håret til å se rødt ut.

Har du veldig små mengder melanin får du blondt hår, nyansen på blondt hår avhenger av hvilken type melanin du har. Grått hår er et resultat av melaninmangel. Det er vanligvis aldersrelatert, men kan også være forårsaket av stress eller sykdom.

Strukturen til håret

Det innerste laget, kalt medulla, reflekterer lyset og gir håret ulike nyanser avhengig av hvordan lyset endrer seg, for eksempel mellom sol og skygge. Om håret er rett eller krøllete avhenger av formen på cortex håret har. Hvis diameteren på håret ser rund ut vil håret være rett, hvis cortex har en oval form blir håret krøllete. Tykkelsen og lengden på håret avhenger av hvilken type hår du har. Vellushår er fint, «babyhår». Den er veldig fin og fargeløs og ofte vanskelig å se med øyet. Mørkere og mer synlige hår kalles terminalhår.

Terminalhår er håret vi sikter til når vi snakker om hår. Om håret blir fint vellushår eller tykt, mørkt hår avhenger helt av hårsekken, som produserer håret. Ved hårtap blir det tykke terminalhåret ofte erstattet av tynne vellushår. Det er et resultat av fysisk skade på hårsekken, som derfor ikke er i stand til å produsere terminal hår. Omtrent 50-100 hår faller av hver dag på grunn av naturlig hårvekst. Det er normalt hårtap du ser hver dag i dusjen og når du gre håret. I friske hårsekker blir dette håret raskt erstattet med nytt hår.

Det er en rekke faktorer som påvirker normal hårvekst og kan forårsake midlertidig eller permanent hårtap, for eksempel visse medisiner, stråling, kjemoterapi, eksponering for visse kjemikalier, hormonelle faktorer, ernæringsstatus, skjoldbruskkjertelforstyrrelser, visse hudsykdommer og stress. Mennesker har i gjennomsnitt 5 millioner hår, hvorav omtrent 100 000-150 000 er på hodet. Blonde mennesker har flere hår, ca 140 000, brunhårede mennesker ca 105 000 hår, og rødhårede rundt 90 000 hår. Hår vokser i sykluser som inneholder tre faser: anagen, catagen og telogen.

Anagen vekstfase

Denne vekstsesongen tar to til åtte år. Under den anagene fasen deler cellene i roten seg raskt og produserer overflaten av håret, som blir keratinisert. Samtidig vokser hårsekken inn i hudens dypere lag (dermis) for å motta næring. Personer som har en lang anagen vekstfase kan vokse veldig langt hår, mens de med en kortere anagen fase aldri kan vokse veldig langt hår. Hår vokser omtrent 1,25 cm i måneden, noe som betyr at uklippet hår kan bli 30-120 cm langt.

Catagen vekstfase

En anagen vekstfase etterfølges av en to til fire ukers katagenfase. Det er da håret fornyes. Roten brytes ned og håret slutter å vokse, men faller ikke av. Under en catagen fase krymper hårsekken til omtrent en sjettedel av normal størrelse. Den dypeste delen blir ødelagt, roten mister blodtilførselen og håret presses opp.

Telogen vekstfase

Hårsekken går deretter inn i en telogen fase, en hvilefase i to til fire måneder. I denne perioden vokser ikke håret ennå, men holder seg i kontakt med hårsekken da roten fortsatt hviler. Omtrent 10-15 % av alt hår er alltid i en telogen fase uavhengig av hvilken fase håret er i. Etter den telogene fasen er syklusen fullført og håret går tilbake til en anagen fase. I løpet av den tiden dannes en ny hårfrakk og det gamle håret skyves ut og faller ut.

Hjelp fra våre håreksperter

Her har vi samlet omfattende informasjon om ulike typer problemområder som påvirker håret ditt. Vi gir også forslag til løsninger og metoder som vil hjelpe deg å oppnå de resultatene du ønsker.

Hvilken behandling som passer deg best kan være vanskelig å vite. En konsultasjon med en av våre eksperter vil hjelpe deg med å finne riktig metode.