Narkose - Akademikliniken

Publisert 2018-08-06

Narkose

Forberedelser før narkose og operasjon

Før man legges i narkose vurderes alltid din helsetilstand av vår anestesilege. Når du kommer til konsultasjon vil du fylle ut et helseerklæringsskjema som du går igjennom sammen med din kirurg. Vi ber deg tenke igjennom følgende:

• Tidligere, nåværende og eventuelt kroniske sykdommer/lidelser
  • Tidigere operasjoner
  • Medisinering
  • Allergier
  • Faste og nylig brukte medisiner
  • Tidligere narkoser og eventuelle komplikasjoner
  • Slektninger som har hatt komplikasjoner ved narkose
  • Vekt
  • Tannhelse

Husk alltid å si ifra til din anestesilege og du har symptomer på sykdom i luftveiene, feber, hoste eller pustebesvær i forkant av din operasjon. Det er og viktig å gi beskjed hvis du har tatt noen form for medikament i forkant av operasjonsdagen.

Å tenke på før operasjon og narkose

Kontrollere høyt blodtrykk

Om du har høyt blodtrykk bør dette kontrolleres flere ganger den siste måneden før din operasjon. Kontakt oss om blodtrykket er for høyt.

Gjøre opphold med østrogenbehandling

Vi anbefaler deg som står på hormonell behandling som inneholder østrogen (for eksempel p-piller, østrogen for overgangsalder etc.) å gjøre opphold i en måned før og en måned etter operasjonen.

Ikke anvend nikotin

Du bør ikke bruke noe form for nikotin minst fire uker før og fire uker etter inngrepet. Nikotin fører til dårlig sårtilheling, stygge arr og andre komplikasjoner.

Unngå kosttilskudd og naturlegemiddel

Naturlegemiddel og kosttilskudd kan gi uønskede bivirkning i sammenheng med narkose, og bør unngås i minst to uker før et planlagt inngrep.

Smertestillende og betennelsesdempende legemiddel

Smertestillende som inneholder acetylsalicylsyre (ASA preparater som Albyl E, Asprin etc.) skal unngås uken før operasjon, da disse øker faren for blødning. NSAID-preparat (feks Ipren, Naproxen, Diklofenak, Voltaren) skal ikke benyttes tre døgn før operasjon.

Legemiddel som Alvedon, Panodil, Citodon, Celebra och Arcoxia kan man benytte.

Om du står på langtidsbehandling med med acetylsalicylsyra eller NSAID legemiddel bør du kontakte din fastlege for å planlegge opphold eller bytte av disse medikamentene.

Hjerte- og karmedisiner

Legemiddel mot høyt blodtrykk kan tas som forskrevet frem til operasjonsdagen. Ta med degde  faste medikamentene til klinikken, slik at du eventuelt kan ta de etter inngrepet. Går du på blodfortynnende gir du beskjed om dette, slik at anesteilegen kan vurdere dette.

Faste

Det er svært viktig at du følger fasteinstruksjonene på grunn av kvalme og oppkast under narkosen. Det kan oppstå svært alvorlige komplikasjoner om fasten ikke overholdes.

Man skiller mellom ulike næringsmiddel utifra hvor fort de forlater magesekken. Fast føde bruker lengre tid gjennom magesekken, og det vil derfor være nødvendig å holde seg fastende fra mat lengre enn drikke. Appelsinjuice, yoghurt og brus med kullsyre krever lengre faste enn vann, eplejuice og kaffe.

Ingen fast føde de siste seks timene før operasjon. Dette gjelder og suppe, yoghurt etc.

Du kan drikke vann, saft, te eller kaffe uten melk frem til to timer før operasjon.

Har du spørsmål ber vi deg ta kontakt med kirurgisk enhet på telefon 22 58 17 10 eller info@akademikliniken.no