Brystrekonstruksjon

Brystkreft er den vanligste formen for kreft hos kvinner i den vestlige verden. Det normale inngrepet ved brystkreftoperasjoner er at hele brystet, inklusiv brystvorten samt kjertlene i armhulen, fjernes. Inngrepet etterlater en helt flat brystkurv, med arr som løper tvers over brystet og uten noen vorte og vorteknopp. Vi har mange års erfaring og kunnskap i å bygge opp et nytt bryst med rekonstruktive inngrep. På Akademikliniken møter du noen av de fremste kirurgene i verden innen plastisk kirurgi.

Mette Haga

Brystrekonstruksjoner etter kreftsykdom

Det er vanligste er at man gjennomfører gjenoppbygging av et fjernet bryst lenge etter brystkreftoperasjonen. Studier viser imidlertid at de fleste kvinner som rammes, foretrekker en umiddelbar rekonstruksjon. Dessuten finnes det tegn som viser at kvinner opptar det nye brystet bedre i sin kroppsidentitet hvis gjenoppbyggingen skje i forbindelse med at man tar bort det syke brystet.

Vi utfører brystrekonstruksjoner og gjenoppretter et fjernet bryst etter kreftsykdom. Din trygghet er viktig for oss, derfor tar vi alltid en konsultasjon før et inngrep. Her vil du treffe en av våre erfarne kirurger som vil gi deg informasjon om behandlingen og svare på spørsmål du måtte ha.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon.

Hva skjer før en brystrekonstruksjon?

På konsultasjonen møter du en plastisk kirurg som lytter til dine ønsker, går gjennom selve behandlingen og svarer på dine spørsmål. Ved besøket får du også informasjon om hva inngrepet kan koste og eventuelt ventetid. Det blir god anledning til å stille spørsmål.

Du må også fylle ut et spørreskjema om din helsetilstand, eventuelle tidligere sykdommer og operasjoner. Vi prater også om dine forventninger.

Det neste steget er å bestille en tid for operasjon. Det er fint om du forbereder deg før operasjonen ved å holde deg i form og at du leser og setter deg inn i hva som gjelder før, under og etter operasjonen. Vi er alltid tilgjengelige og svarer på dine spørsmål.

Se priser for brystrekonstruksjon >

Usikker på hva du vil booke? Kontakt oss

Vi svarer innen kort tid. Hvis du allerede vet hvilken behandling du ønsker, går du til webbooking for å bestille konsultasjon.
 
 


  Hvordan foregår en brystrekonstruksjon?

  Den enkleste måten å bygge opp et nytt bryst på, er å bruke et brystimplantat. Men vevet er ofte så stramt over brystkasseveggen, at det ikke er mulig å gjennomføre en enkel proteseimplantering uten å tilføre mer hud. Det kan man gjøre på forskjellige måter.

  En metode er å stoppe inn en vevsutvider, en liten silikonballong, under brystmuskelen som suksessivt tøyes ut gjennom at man fyller på med koksaltløsning via en ventil som ligger under huden. Når vevet har strukket seg ut, erstatter man ballongen med et permanent implantat. Et annet alternativ er at man låner vev fra andre deler av kroppen. Det kalles å gjøre en lambå.

  I motsetning til ved en vanlig brystforstørringsoperasjon, bygger man kun opp det ene brystet med et implantat. Det fører mange ganger til at det nye brystet blir noe rundere og fastere i formen enn det brystet som ikke er operert. Derfor vil det alltid være en viss asymmetri etter gjenoppbygging av et bryst.

  Det er enklest å bruke brystimplantat, men i løpet av de senere årene har man stadig mer gått over til å bygge opp det kvinnelige brystet ved hjelp av pasientens eget vev. Hvis et lite bryst skal bygges opp, kan dette gjøres gjennom forskyvning av ryggmuskulaturen eller at man flytter fett fra magen og opp til brystet. Årsaken til at man velger denne metoden, er at risikoen for komplikasjoner ved en proteseimplantasjon øker vesentlig dersom brystkassevevet har blitt strålebehandlet etter en brystkreftoperasjon.

  Denne risikoen finnes ikke når man benytter kvinnens eget vev. En annen fordel er at det nye brystet blir helt mykt og symmetrien mot brystet som ikke er operert blir bedre.

  Hvis brystvorten har blitt fjernet i forbindelse med brystkreftoperasjonen, kan man skape en ny. Vorteknoppen kan lages på forskjellige måter. Enten kan halve vorteknoppen på det gjenstående brystet flyttes over til den opererte siden, eller man kan skjære små hudfliker ut på det gjenoppbygde brystet der  vorteknoppen skal plassers. Disse hudflikene legges rundt hverandre slik at man får en utstående knopp. Man kan også bygge opp en vorteknopp med vev fra øreflippen eller fra en tå.

  Når man har bygget opp vorteknoppen, kan man skape en vortegård, enten med hudtransplantat fra innsiden av låret eller gjennom å låne hud fra det andre brystets vortegård. I dag er vanligere at man tatoverer inn vortegårdens farge ved hjelp av medisinsk tatovering. Dette gjøres ved at man tatoverer inn brun farge på vortegårdsområdet. Det gir et naturlig utseende på den nye brystvorten og vortegården.

   

  Innhold godkjent av: Mette Haga

  Hva skjer etter brystrekonstruksjonen?

  Etter operasjonen, får du ligge 3-6 timer på rommet ditt for pleie og smertelindring. Du kan dusje dagen etter operasjonen.

  Etter omtrent én uke kommer du tilbake for en første kontroll, og etter 14 dager tar vi bort eventuelle sting som er igjen.

  Etter en uke kan de fleste begynne å jobbe, og etter 3-6 uker kan du begynne å trene igjen. Før dette anbefaler vi rolige spaserturer. Du bør unngå å strekke arrene i løpet av de første tre månedene. Tilhelingsprosessen er veldig individuell, derfor er det viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Unngå å sole arrene i løpet av de første seks månedene.