Hår | Akademikliniken

Hår

Hår er laget av keratin. Dette er et spesielt protein som også er grunnmaterialet til neglene våre, og som finnes i huden vår som et slags beskyttelsesmateriale.

Hvert hårstrå har tre ulike lag. Det ytterste laget heter cortex og det innerste medulla.
 
Det ytterste laget er tynt og ufarget, og beskytter det tykkere cortex, som inneholder melanin.

 

I Svergie tilbyr Akademikliniken hårtransplantasjon for både menn og kvinner som har blitt tynn i håret.

175d2629230e54ca50eace4de5a72fbd

Få fyldigere hår med hårtransplantasjon.

 

To typer melanin

Hårfargen vår avhenger av hvilken type melanin man har. Det finnes to typer melanin. Eumelanin gir brunt og svart hår, pheomelanin gjør at håret ser rødt ut.

Hvis man har svært små melaninmengder, får man blondt hår, nyansen av det blonde håret avhenger av hvilken type melanin man har.

Grått hår er resultatet av melaninmangel. Det er ofte aldersrelatert, men kan også forårsakes av stress eller sykdom.

Hårtransplantasjon utføres ved vår klinikk i Stockholm.

 

Årsaker til håravfall

Det finnes en rekke årsaker til at man mister hår. En del er kortvarige, mens andre er permanente. Vanligst er Androgen alopecia, såkalt mannlig håravfall. Til tross for navnet, rammer dette både menn og kvinner.

Omtrent hver tredje mann har en eller annen form for håravfall. Det begynner i ulike aldre og oppnår ulike proporsjoner.

Håret blir generelt tynnere med årene, og for mange blir det et problem som vokser i takt med at håret faller av.

Kamb

Hårets oppbygning

Det innerste laget, som heter medulla, reflekterer lyset og gir håret ulike nyanser , avhengig av hvordan lyset forandres, mellom for eksempel sol og skygge. Om håret er glatt eller krøllete, avhenger av hvilken form av cortex håret har. Hvis hårets diameter ser rund ut, blir håret rett, hvis cortex har en oval form, blir håret krøllete.
 
Tykkelsen og lengden på håret avhenger av hvilken type hår du har. Vellushår er fint, "babyhår". Det er svært fint og fargeløst og ofte vanskelig å se for øyet.

Mørkere og synligere hår kalles terminalhår. Terminalhår er det håret vi tenker på når vi prater om håret. Hvis håret blir fint vellushår eller tykt, mørkt hår, avhenger helt og holdent av hårsekken, hårfollikelen, som produserer håret.

Ved håravfall erstattes det tykke terminalhåret ofte med tynne vellushår. Det er resultatet av en fysisk skade i hårsekken, som derfor ikke kan produsere terminalhår.Det faller ut omtrent 50-100 hårstrå hver dag på grunn av naturlig hårvekst. Det er et normalt håravfall som man ser hver dag i dusjen og når man kammer håret sitt. I friske hårsekker erstattes dette håret raskt med nytt hår.

Det finnes en rekke faktorer som påvirker den normale hårveksten og kan forårsake tilfeldig eller permanent håravfall, for eksempel visse medisiner, stråling, kjemoterapi, eksponering for visse kjemikalier, hormonelle faktorer, næringstilstand, skjoldbruskkjertelsykdommer, visse hudsykdommer og stress.

Menneskene har i gjennomsnitt 5 millioner hårstrå, hvorav cirka 100 000-150 000 sitter på hodet. Blonde mennesker har flere hårstrå, omtrent 140 000, brunhårede omtrent 105 000 hår og rødhårede omtrent 90000 hårstrå.

Håret vokser i sykluser som inneholder tre faser: anagen, katagen og telogen.

Vekstfaser

Anagen vekstfase
Denne vekstperioden tar to til åtte år. Under anagen fase deles cellene i roten hurtig og produserer hårets overflate, som blir keratinisert. Samtidig vokser hårsekken inn i hudens dypere lager (dermis) for å få næring. Mennesker som har lang anagen vekstfase kan få svært langt hår, mens de med kortere anagen fase aldri kan få riktig langt hår. Håret vokser omtrent 1,25 cm i måneden, noe som gjør at uklippet hår kan bli 30-120 cm langt.
 
Katagen vekstfase
Etter en anagen vekstfase følger to til fire ukers katagen fase. Det er da håret fornyes. Roten degraderes, og håret slutter å vokse, men faller ikke ut. Under en katagen fase krymper hårsekken til omtrent en sjettedel av sin normale størrelse. Det dypeste partiet ødelegges, roten mister blodforsyningen, og håret trykkes opp.

Telogen hvilefase
Deretter går hårsekken inn i en telogen fase, en hvilefase i to til fire måneder. I løpet av denne perioden vokser håret ennå ikke, men blir i kontakt med hårsekken, da roten hviler ennå. Omtrent 10-15 % av alle hår er alltid i en telogen uansett hvilken fase håret befinner seg i.
 
Etter telogenfasen er syklusen komplett, og håret går tilbake til en anagen fase. I løpet av denne tiden formes et nytt hårskall, og det gamle håret trykkes ut og faller av.