Neseoperasjon i Oslo - Plastisk kirurgi | Akademikliniken

Neseoperasjon

Neseplastikk eller neseoperasjon, er et av de mest etterspurte inngrepene hos oss.

Det finnes i hovedsak to grunner til at noen ønsker seg en neseoperasjon:

  • Estetiske årsaker
  • Funksjonelle årsaker

De aller fleste som foretar en neseoperasjon av estetiske årsaker ønsker å endre størrelsen av nesen eller fjerne en pukkel på neseryggen. Når det gjelder funksjonelle neseoperasjoner, er det vanlig at vi retter ut en skjev neseskillevegg eller forminsker de såkalte nesemuslingene for å forbedre pustingen gjennom nesen.

Det finnes ikke en lik neseoperasjon, alle har et forskjellig utgangspunkt og ulike ønsker. Nesen har også en vital pustefunksjon som ikke må endres. Neseoperasjoner er derfor et av de meste krevende inngrepene innenfor plastisk kirurgi. Akademikliniken har dyktige kiruger som er spesialister på neseplastikk, så du kan være sikker på at du er i trygge hender.

Hos oss tar vi alltid en konsultasjon før en operasjon, dette for at du skal være trygg på oss men også for å sikre oss et best mulig resultat. Her vil du treffe en av våre kiruger som vil lytte til dine ønsker og informere deg om inngrept.

Bestill en uforpliktende konsultasjon hos oss i dag.

Se hvordan 3D-simuleringen foregår ved en neseplastikk

På denne video, ser vi en pasient som skal foreta en neseplastikk (klippet er uten lyd).

Ved konsultasjon før en neseplastikk, møter du alltid en plastikkirurg som går gjennom inngrepet, og lytter til dine tanker og forventninger.

Dere stiller dere foran speilet for å kunne se samme vinkel av nesen når man prater sammen. Når du er klar, tar plastikkirurgen et bilde av ansiktet ditt med Vectra 3D-kameraet vårt.

Når bildet er tatt, sitter dere sammen foran pc, der kirurgen utfører en 3D-simulering av din nese. Du har da mulighet til å se ditt endelige resultat fra alle vinkler. Dette for at du som pasient, skal kjenne deg mer trygg før operasjonen.

 

Hva skjer før en neseoperasjon?

Du kommer først til konsultasjon hos en plastisk kirurg som lytter til dine ønsker, går gjennom operasjonen og svarer på dine spørsmål. Ved besøket får du også informasjon om hva inngrepet kan koste, når vi kan utføre inngrepet og så videre.

Du må også fylle ut et spørreskjema om din helsetilstand, eventuelle tidligere sykdommer og operasjoner. Hvis du velger å gå videre med en operasjon, ordner vi en passende operasjonstid.

Nesen har  en sentral plass i ansiktet, derfor kan en neseplastikk endre utseendet dramatisk. Derfor er det viktig at du kan få en så realistisk oppfatning som mulig av sluttresultatet på forhånd. Dette gjør vi ved hjelp av databildebehandling. Gjennom å manipulere et bilde kan vi visualisere ulike formforandringer av nesen før operasjonen.

Hvordan foregår en neseplastikk?

Du forbereder deg best før operasjonen ved å holde deg i form og lese informasjone du fikk om hva som gjelder før, under og etter operasjonen.

På operasjonsdagen treffer du din plastiske kirurg på nytt, som fotograferer operasjonsområdet. Du får også treffe din anestesilege, og får tildelt et rom som du disponerer under ditt besøk ved klinikken.

Operasjonen skjer vanligvis under narkose og tar mellom 30 minutter og to og en halv time, avhengig av omfanget på inngrepet. Ettersom vi legger snittet inne i nesen, får du ingen synlige arr. Det er kun ved spesielt kompliserte operasjoner at vi også må legge et snitt på utsiden av nesen. Men arrene er likevel svært diskre.

Ved visse inngrep fester vi midlertidige silikonplater inne i neseborene for å stabilisere vevene. Disse bruker vi å ta bort etter én til to uker. I visse tilfeller kreves brusktransplantat for å skape rett form på nesetippen eller neseryggen og et optimalt estetisk resultat. Da låner vi ben fra øret, et ribbein eller neseskilleveggen.

Når kirurgen har sydd sammen snittene inne i nesen, får du en støttebandasje på nesen, ofte i form av en gips. I blant legger vi også en liten tamponade dynket i salve inne i hvert nesebor. Etter operasjonen må du bli på Akademiklinikens pleieavdeling i noen timer for pleie.

Hva skjer etter en neseoperasjon?

 

Det kommer til å oppstå blåmerker og hevelser etter operasjonen. Det avtar suksessivt i løpet av de første ukene. Når man utfører en større neseoperasjon eller opererer nesebenet, kan man få en tydelig hevelse rundt øynene. Dette er ufarlig, og kommer til å gå over.

Den første uken etter operasjonen, når neseslimhinnen er hoven, kan det være vanskelig å puste gjennom nesen. Etter et par dager bruker hevelsen å avta. Unngå å pille deg i nesen, snyte deg hardt eller bruke nesedråper i løpet av de første dagene etter operasjonen, da det lett oppstår neseblødning.

De fleste pasienter opplever vanligvis ikke noen tydelig smerte, og klarer seg som regel med vanlige smertestillende midler som Alvedon. Det er normalt å bli hjemme fra arbeidet i én uke.

Etter én uke er du velkommen til oppfølgingskontroll, og for å ta bort bandasjen. Du er alltid velkommen til å ta kontakt med oss tidligere hvis du ønsker. Visse kirurger anbefaler at pasienten bruker kirurgtape på nesen i enda en ukes tid. Deretter er det ikke nødvendig med mer behandling.

Det kan fortsatt finnes blåmerker og misfarginger en tid etter at bandasjen har blitt fjernet, men sjelden lengre enn tre uker etter operasjonen. Det er svært sjelden med infeksjoner. Det bruker vi å forebygge med en antibiotikabehandling.
Ettersom tilhelingsprosessen er individuell, er det viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Den første tiden anbefaler vi at du avstår fra trening og andre fysiske aktiviteter og holder det gående med rolige spaserturer. Unngå også å sole deg i løpet av de første seks månedene.

Selv om sluttresultatet kan bedømmes tidligst etter seks måneder, kommer du til å se en forbedring allerede når vi tar bort stingene. Men det er viktig at du har realistiske forventninger. Resultatet varierer mellom ulike mennesker avhengig av forskjeller både i arveanlegg og hudens elastisitet. Dette prater vi gjennom før operasjonen, både ved konsultasjonen og ved de forberedende samtalene med din kirurg. Og når du har gjennomført en funksjonell neseoperasjon for å forbedre pustingen, kan vi bedømme resultatet et par uker etter operasjonen.

Etterbehandling og kombinasjonsinngrep

Om og hvilken form for kombinasjonsinngrep du kan gjøre, prater du gjennom ved den uforpliktende konsultasjonen, eller ved en anledning nærmere operasjonen sammen med din kirurg.

For at du skal kunne få et bra resultat på lang sikt, er det viktig at du pleier huden din regelmessig. På Akademiklinikens hudsenter kan du bestille tid hos kompetente hudpleieterapeuter. Det finnes også en egen hudpleieserie fra Akademiklinikken som har blitt utviklet i løpet av flere års forskning.

Hva koster en neseoperasjon?

Prisen for en behandling avhenger av en rekke faktorer, blant annet ut i fra omfanget av et inngrep og om du skal gjøre et kombinasjonsinngrep. Du kan lese mer om priser for ulike operasjoner og behandlinger under hver klinikk.

Se priser for neseplastikk >